AcasăDIVERSECu ce se cumpără case de lux în Londra? Cu „regele dolar”

Cu ce se cumpără case de lux în Londra? Cu „regele dolar”

Brokerul imobiliar Charles McDowell a vândut șase locuințe de lux din centrul Londrei în ultimele șase luni. Cinci dintre cumpărători au fost americani.

Vânzările recente implică vile din zone exclusiviste, inclusiv Holland Park, Notting Hill și Chelsea. Trei dintre proprietăți au fost vândute cu peste 25 de milioane de lire sterline (40,7 milioane de dolari americani), în timp ce o alta aproape a atins pragul de 50 de milioane de lire sterline.

„Cumpărătorii din SUA reprezintă o mare parte a pieței londoneze, în special în partea superioară”, a declarat McDowell pentru BusinessTime. “Fondurile speculative și alte afaceri financiare se mută la Londra”.

Într-adevăr, americanii au reprezentat 14,5% din totalul achizițiilor de proprietăți de primă clasă din Londra în prima jumătate a acestui an, potrivit datelor compilate de Knight Frank. Această cifră este în creștere față de 6,2% în cele șase luni anterioare și reprezintă cea mai mare proporție din datele care datează de la începutul lui 2018.

În unele buzunare, ponderea este chiar mai mare, spune Richard Gutteridge, directorul Savills Sloane Street: americanii reprezintă cel puțin o treime dintre cumpărătorii proprietăților lor de top din centrul Londrei, față de aproximativ 10% în ultimii doi ani.

Activitatea se concentrează în primul rând pe piața de 5 milioane de lire sterline sau mai mult, unde economiile la cursul de schimb încep să conteze cu adevărat.

Lira sterlină a scăzut în raport cu dolarul în acest an, atingând un minim istoric în septembrie, ca urmare a „minibugetului” fostului premier Liz Truss, care includea o serie de reduceri de taxe nefinanțate.

author avatar
Radu Jacotă Redactor