Ministerul Apărării Naționale a modificat normele privind încheierea contractelor în vederea exercitării profesiei de cadru militar în activitate, introducând pe listă și absolvenții Academiei de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza”. Aceștia vor trebui să semneze un contract cu armata încheiat pe 8 ani de zile. Pe de altă parte, pentru subofițerii și maiștrii militari admiși la cursurile de ofițeri devine obligatorie semnarea unui contract cu MApN pe durata a 4 ani.
Criza de ofițeri din Armata Română a generat măsuri disperate la MApN. Pe lângă încercarea de a-i atrage pe maiștri și pe subofițeri la cursuri de formare a ofițerilor, că să îi mai prindă cu un contract pe 4 ani, ministerul a modificat normele privind încheierea contractelor în vederea exercitării profesiei de cadru militar în activitate, introducând pe listă și absolvenții Academiei de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza”.
Până acum, se puteau încheia contracte, în afara școlarizării speciale pentru MApN, doar cu absolvenții Academiei Naţionale de Informaţii ”Mihai Viteazul”, pentru structurile Direcţiei generale de informaţii a apărării. Deși criză de ofițeri este și la MAI, nu știe ce modalitate va găsi Ministerul Apărării Naționale pentru a-i convinge pe absolvenții Academiei de Poliție să semneze contracte pe 8 ani cu Armata Română, mai ales în condițiile războiului de la graniță. Totodată, nu numai persoanele admise la cursurile instituţiilor civile de învăţământ superior, şcolarizate pentru nevoile Ministerului Apărării Naţionale, vor încheia contracte pe 8 ani cu Armata Română, ci și persoanele admise la programele de studii acreditate, organizate în cadrul instituțiilor/unităților civile de învățământ acreditate pentru nevoile MApN. În plus, acestea luate în evidență în vederea îndeplinirii serviciului militar activ.
Ademeniți pentru 4 ani
Maiștrii militari și subofițerii care au acceptat să urmeze un curs de formare a ofițerilor vor fi obligați să mai încheie un contract cu MApN în care se obligă să rămână în sistem timp de 4 ani. Obligația începe cu data imediat următoare celei de expirare a primului contract de exercitare a profesiei de cadru militar, în cazul în care cursul se finalizează înainte de expirarea acestuia, cu data numirii în prima funcție de ofițer, în cazul în care cursul se finalizează după expirarea primului contract sau cu data numirii în prima funcție de ofițer, în cazul în care cursul se desfășoară după expirarea primului contract. Totodată, contractul aflat în desfășurare la data admiterii la curs va înceta de drept la data numirii în prima funcție de ofițer. Ca să fie sigur că nu se răzgândesc, MApN a dispus ca aceste contracte să se încheie în termen de 10 zile lucrătoare de la data admiterii la cursul de formare, între cursanți și Ministerul Apărării Naționale, reprezentat de comandantul unității militare în care aceștia sunt încadrați.
Capcană pentru studenții militari
MApN a elaborat, în același timp, și Statutul studentului militar, prin care se asigură că absolvenții sau cei care încă nu au finalizat cursurile nu vor putea părăsi în niciun fel sistemul. Dacă vor fi exmatriculați, dacă nu vor promova examenele sau dacă doresc să renunțe la instituția de învățământ a ministerului, studenții militari vor fi obligați să achite toate cheltuielile de întreținere și de instruire militară pe timpul școlarizării.
În aceste cheltuieli vor intra cheltuielile efectuate cu hrănirea, echiparea, cazarea și decontarea transportului dus și întors pe timpul vacanțelor, cheltuieli suportate de instituția de învățământ superior militar în perioada în care studenții militari desfășoară activități de pregătire militară generală sau de specialitate, prin tabere de instrucție, exerciții și ședințe de antrenament/trageri cu tehnică de luptă, ședințe de tragere cu armamentul individual, precum și alte activități destinate pregătirii militare.
Astfel, nota de plată va cuprinde cheltuieli generate de transportul dus-întors al studenților între sediul instituției de învățământ superior militar, centrele de instruire/bazele de perfecționare ale armelor și locurile de execuție a activităților de instruire ale acestora, precum și de alte misiuni și activități cuprinse în planurile de învățământ, contravaloarea muniției și materialelor consumate în procesul de instruire, contravaloarea carburanților-lubrifianților consumați de tehnica de luptă, precum și contravaloarea indemnizației lunare și suplimentare, în cazul în care studentul a îndeplinit funcții de conducere.