Europa va avea cea mai caldă lună ianuarie din ultimele decenii, ceea ce va atenua criza de energie care a afectat regiunea timp de mai multe luni.
Vremea blândă din ultimele două săptămâni a fost un avantaj pentru națiuni, care se luptă cu o criză zdrobitoare a costului vieții – și a dus la creșterea facturilor la energie și a inflației în gospodării.
Temperaturile sunt prognozate între 2 și 5 grade Celsius peste normal în Franța și Germania până pe 17 ianuarie, ceea ce va duce la o cerere de încălzire în Europa sub media pe 10 ani, potrivit Maxar și Weather Company.
„Prima jumătate a lunii s-ar putea număra printre cele mai călduroase înregistrate în ultimele decenii, dacă lucrurile se desfășoară așa cum se așteaptă”, a declarat Matthew Dross, meteorolog la Maxar.
Este o schimbare bruscă față de temperaturile scăzute de la începutul lunii decembrie, care au generat îngrijorări cu privire la epuizarea prea rapidă a rezervelor de gaze naturale.
Guvernele și consumatorii au petrecut o mare parte din vară îngrijorați că se vor confrunta cu pene de curent după tăierile bruște ale aprovizionării cu gaze din partea Rusiei, ca urmare a războiului din Ucraina.
Împreună cu importurile puternice de gaze naturale lichefiate, există o încredere tot mai mare că Europa poate trece fără probleme peste această iarnă. Iar stocurile ridicate de la sfârșitul sezonului rece vor facilita probabil refacerea depozitelor la timp pentru iarna viitoare.
Contractele futures europene la gaze au închis miercuri la cel mai scăzut nivel din octombrie 2021, în timp ce prețurile energiei electrice au scăzut și ele puternic.
Cu toate acestea, guvernele îi îndeamnă pe cetățeni să continue să economisească energie, deoarece riscurile persistă. O rafală de frig în următoarele zile ar putea împinge temperaturile din Finlanda, nordul Suediei, Norvegia și statele baltice cu 3 până la 5 grade Celsius sub nivelurile medii, potrivit Oliviei Birch, meteorolog la The Weather Company.
Binele, intotdeauna castiga!