AcasăDIVERSECriza alimentelor bate la porțile Europei. 2022, anul foametei?

Criza alimentelor bate la porțile Europei. 2022, anul foametei?

Creșterea prețului la gaze, un boom care a speriat Europa, este pe cale să producă efecte dintre cele mai nedorite. Mai întâi, a explodat prețul îngrășămintelor, iar pe cale de consecință se așteaptă și o majorare la alimente. Nu doar factura la încălzire riscă să crească datorită crizei energetice europene. Miniștrii UE avertizează că o majorare a prețului în sectorul energiei (gaze și electricitate) înseamnă că mâncarea va fi mai scumpă în lunile următoare. Despre 2022 se vorbește, deja, că poate fi anul foametei!

La ultima reuniune a miniștrilor europeni de Agricultură, care a avut loc în Luxemburg, s-a ajuns la un consens cu privire la faptul că prețul ridicat al gazelor naturale crește costul îngrășămintelor, iar această creștere va ateriza direct în farfuria consumatorului. Gazul natural este principala materie primă pentru producerea unora dintre cele mai comune îngrășăminte artificiale, cum ar fi ureea și azotatul de amoniu, pe care fermierii se bazează pentru a menține randamentul culturilor agricole.

Tulburările sociale amenință UE

Comisarul european pentru Agricultură, polonezul Janusz Wojciechowski, a declarat: „Creșterea prețurilor la energie reprezintă principalul motiv pentru majorarea costurilor la îngrășăminte. Desigur, toate astea vor avea un impact asupra prețurilor la alimente, iată riscul cu care ne confruntăm”. Însă lucrurile sunt mai grave, căci o criză alimentară fără precedent va duce la tulburări sociale în întreaga Uniune Europeană, cred liderii politici de la Bruxelles. Soluția ar fi ca factorii de decizie să oprească, prin lege, creșterea prețurilor la gazele naturale.

Tensiunile sunt deja în creștere în toată Europa, iar fermierii se plâng că nu sunt ajutați de autorități. În 2021, prețurile îngrășămintelor aproape s-au dublat, conform datelor Băncii Mondiale. Acum, din cauza scumpirii gazelor naturale, o treime din fabricile de îngrășăminte și amoniac din Europa au închis sau au redus temporar producția. Deocamdată, se anticipează o creștere bruscă a prețurilor în partea a doua a anului viitor, asta fiindcă fermierii folosesc îngrășăminte în principal primăvara mai degrabă decât toamna.

„Să ne așteptăm la o criză alimentară”

„Se va ajunge la o creștere majoră a prețurilor la alimente. Cred că de anul viitor, dar nu exclud chiar de acum. Efectele asupra producției efective nu vor fi văzute până în 2022”, crede Jacob Hansen, CEO al grupului Fertilizers Europe.

Julien Denormandie, ministrul Agriculturii din Franța, un alt mare producător de îngrășăminte, s-a declarat îngrijorat de faptul că securitatea alimentară a întregii lumi este amenințată: „Dincolo de efectul asupra prețurilor, teama mea se referă la impactul asupra cantităților, asupra volumului, asupra capacității de a hrăni pe toată lumea de pe această planetă (…) Dacă prețurile îngrășămintelor vor continua să crească, să ne așteptăm la o criză alimentară în întreaga Europă, apoi la o criză economică, precum și la una socială”.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
4.039 afisari

5 COMENTARII

  1. De chimicale nu ne facem probleme. Ăstea sunt și vor fi. Problema este apa. Am putea pune și vremea.
    ȘI CEA MAI GRAVĂ PROBLEMĂ: SUNTEM, TOTUȘI, PREA MULȚI PE PLANETĂ. Consumăm prea mult și risipim și mai mult.

    • Tovarase Barbu, cap ai… minte-ti mai trebuie.
      La fel ca aia prea multi de pe planeta, dupa cum ii numesti matale.
      Ia-ti o planeta care-ti convine si muta-te undeva unde poti sa-ncapi cu mentalitatile tale murate.
      Sa stii draga tovarase, ca ma uimesc postarile astea minunate… in care ne prezinti mereu contextul,… cu asa talent…si hec! _spierientza!
      Mereu priceput la strategie, geopolitica, sociologie, antropologie, uneori medicina… etc, samd.
      Mai scuteste-ne, axis mundi care balbai palavrele televiziunilor!
      Vira la aer curat ca ne plictisesti!

  2. Românul nu e mulțumit niciodată ,și mertă să stea cu capul sub masă în cenușă vis-a-vis de alte țări (pălmașii europei )

  3. Barbu kotsa ma sugi in tot,esti analfabet,invata limba romana,nu stii sa scrii,dar ai pretentii ca altu sa fie corect,rusine

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai

Românii se află în toiul pregătirilor de Paşte 2024, iar asta înseamna şi goana prin supermarketuri. Kaufland, Lidl şi Carrefour sunt câteva dintre cele...

Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis gânduri bune către românii din Diaspora, în Pastorala de Sfintele Paşte 2024.El a punctat că „Taina Pocăinţei...
proger