Cauta

Criptomonede pentru infracțiuni: 20 de miliarde de dolari în tranzacții ilicite

Pasionații de monede digitale susțin că tehnologia blockchain este „neutră”, deci nu poate fi acuzată de nicio activitate ilicită. Greșit.

Operațiunile cripto au fost concepute drept un mecanism de plată rezistent la cenzură, care funcționează în afara sistemului financiar tradițional și dincolo de atribuțiile autorităților de reglementare.

Tranzacțiile criptografice nu sunt supuse acelorași verificări de detectare a fraudelor, de combatere a spălării banilor sau a activităților suspecte ca cele tradiționale. Operarea în afara sistemului este însăși rațiunea sa de a fi, subliniază Associated Press. Și este suficient să ne uităm la modul în care se comportă industria cripto pentru a vedea că infracționalitatea nu este un defect, ci o caracteristică.

“Practic, marile burse de criptomonede, precum Binance, cea mai mare din lume, creează o rețea de plăți transnațională obscură și, deloc surprinzător, aceasta este folosită de infractori. Sunt construite special pentru asta”, spune Stephen Diehl, coautor al cărții Popping the Crypto Bubble.

2022 a fost un an turbulent pentru criptomonede, cu prăbușirea prețurilor care a șters aproximativ 1,5 miliarde de dolari din „capitalizarea de piață” a industriei și cu mai multe afaceri de profil înalt care au făcut implozie.

A fost, de asemenea, un an record pentru infracțiunile bazate pe cripto: tranzacțiile ilicite au depășit 20 de miliarde de dolari, potrivit firmei de analiză a datelor Chainalysis, în creștere de la 18 miliarde de dolari în 2021. În plus, atacurile de tip ransomware  au reprezentat aproape o jumătate de miliard de dolari.

Estimările nu includ „frauda masivă” care a avut loc la bursa de criptomonede FTX, nici veniturile din traficul de droguri în care monedele virtuale au fost folosite ca mijloc de plată.

Nici banii spălați prin intermediul cripto în valoare de 23,8 miliarde de dolari în 2022 – o creștere de 68% față de cele 12 luni anterioare. Numai în Regatul Unit, National Crime Agency estimează că peste un miliard de dolari de numerar ilicit este transferat în străinătate folosind criptomonedele în fiecare an.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • USR – și falimentul este garantat!
  • SUA și China, pe cale să înceapă „decuplarea”?
  • Revoluția engleză anti-VAR se propagă în Europa?!
  • Ce înseamnă să te pui cu Rusia. Băncile occidentale trag ponoasele
  • „Bogăția discretă”: strategia menită să evite ochii curioși
  • Sancțiunile sunt doar pentru fraieri. Companiile din UE se îmbogățesc din afacerile cu Rusia
  • Nimic nu se pierde, totul se transformă. Apa din haznale trebuie folosită în agricultură
  • De la New York la Tokyo: piețele bursiere, creștere record
  • China cucerește porturile lumii
  • Exit mobile version