AcasăDIVERSECriogenia și trusturile de reînviere: bogătașii nu vor să se întoarcă săraci...

Criogenia și trusturile de reînviere: bogătașii nu vor să se întoarcă săraci din morți

Avocații imobiliari creează trusturi menite să prelungească averea până când persoanele care sunt conservate crionic pot fi reînviate, chiar și după sute de ani

Revenirea la viață este un veritabil scenariu SF. Din fericire pentru avuți, a face bogăția nemuritoare este mai ușor de rezolvat decât a inversa moartea.

Avocații imobiliari creează trusturi menite să prelungească averea până când persoanele care sunt conservate crionic pot fi reînviate, chiar și după sute de ani, relatează Bloomberg.”Ideea crioconservării a trecut de la nebunie la simplă excentricitate”, a declarat Mark House, un avocat specializat în succesiuni care lucrează cu Alcor Life Extension Foundation din Scottsdale, Arizona, cel mai mare centru de criogenie din lume, cu 1.400 de membri și aproximativ 230 de persoane deja congelate.

Peste 5000 de persoane plănuiesc criogenia

Conform unei estimări, 5.500 de persoane plănuiesc conservarea criogenică.

Pot banii să trăiască la nesfârșit? Ești mort dacă corpul tău este conservat crionic? Ești considerat reînviat dacă ți-a rămas doar creierul? Și dacă ești reînviat, ești aceeași persoană?

Pentru Steve LeBel, un fost director de spital din Michigan, șansa de a se alătura persoanelor deja înghețate pare un vis devenit realitate. La  76 de ani, el intenționează să pună 100.000 de dolari în trustul său de reînviere, restul urmând să ajungă la fiica sa și la soțul ei.

Trustul este o variantă a fondului de dinastie, un instrument utilizat de persoanele foarte bogate care intenționează să transmită averea mai multor generații.

Ambele pot ajuta la evitarea impozitului federal de 40 % pe succesiunile cu o valoare mai mare de 13,6 milioane de dolari, deși câștigurile din investiții sunt supuse impozitului pe venit.

Cine este cu adevărat persoana reînviată?

House consideră că persoana reînviată este diferită în ochii legii, în parte pentru că o persoană nu poate fi beneficiarul propriilor trusturi. Când creează aceste trusturi pentru clienți, singurul beneficiar este persoana reînviată.

Pentru Peggy Hoyt, un planificator imobiliar din Florida, persoana reînviată este aceeași persoană. „Unii consideră reînvierea doar dacă sunt aceeași persoană de  astăzi, cu toată memoria intactă”.

Trusturile de reînviere depășesc limitele legilor împotriva trusturilor perpetue, menite să împiedice familiile bogate să acumuleze bani pentru generații întregi.

Multe legi de stat limitează durata de viață a trusturilor la 90-100 de ani. Dar unele state au abrogat sau extins regula împotriva trusturilor perpetue, pentru a concura pentru impozitul pe venitul din investiții, a declarat George Bearup, consilier juridic senior la Greenleaf Trust.

Arizona, unde locuiește House, permite acum ca trusturile să continue timp de 500 de ani. În Florida, este vorba de 1.000 de ani ! „Cred că asta i-a făcut pe unii dintre acești oameni să se gândească la conservarea corpului lor”, precizează Bearup.

Dar trustul de reînviere ar trebui să specifice ce se întâmplă în cazul în care un termen eșuează sau dacă, peste câțiva ani, oamenii de știință descoperă că este imposibil să învie morții, a declarat Victoria Haneman, expert în succesiuni la Universitatea Creighton.

Fascinația nemuririi

Tot mai mulți bogătași consideră crioconservarea drept ultimul lor mare experiment. Mogulii tehnologiei Jeff Bezos, Sam Altman, Larry Ellison și Larry Page au promis sute de milioane de dolari pentru companiile care încearcă să sfideze moartea și îmbătrânirea.

La începutul acestei luni, Cradle Healthcare Co, condusă de Laura Deming, copil-minune al biotehnologiei și investitor în longevitate, a intrat pe scena criogeniei cu 48 de milioane de dolari și cu promisiunea de a dezvolta o tehnologie de reîncălzire care este esențială pentru reînviere.

author avatar
Radu Jacotă Redactor