AcasăDIVERSECreșterea prețurilor la gaz, nota de plată pentru tranziția energetică

Creșterea prețurilor la gaz, nota de plată pentru tranziția energetică

Prețurile crescânde ale gazelor sunt costul încercării de trecere la surse regenerabile de energie, a avertizat influentul secretar general al OPEC, Mohammed Barkindo.

Prețurile globale ale gazelor s-au triplat în acest an – o undă de șoc care a lovit și Europa, miniștrii energiei din bloc discută acum despre măsuri precum subvențiile sau plafoanele de preț pentru a limita impactul asupra consumatorilor. Gazele s-au scumpit cu peste 250% în Europa din ianuarie.

Șeful cartelului petrolier a criticat “abordarea excesiv de emoțională a politicilor energetice și a schimbărilor climatice”.

Cuvintele lui Barkindo reflectă o realitate: multe guverne din întreaga lume și în special din Occident fac presiuni pentru o schimbare de la utilizarea combustibililor fosili, în timp ce cei din industria energetică susțin, pe drept cuvânt, că o încercare rapidă de tranziție va perturba piețele, va dăuna consumatorilor și, în cele din urmă, este nerealistă.

Toate acestea au dus la scăderea aprovizionării cu gaz pentru lunile următoare de iarnă, ceea ce înseamnă că este probabil să vedem o reducere mai mare și prețuri pe măsură.

Ambițiile climatice europene, pe buzunarul consumatorilor

Nerealiste sunt și ambițiile climatice ale UE: Comisia Europeană promite neutralitatea în carbon până în 2050, prezentând un plan de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% față de nivelurile din 1990 până la sfârșitul acestui deceniu – deși Europa este dependentă de gaz(rusesc), petrol și cărbune.

Inevitabil, unii lideri și parlamentari europeni au dat vina pe UE pentru creșterea prețurilor la energie.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki, de exemplu, a declarat la începutul acestei luni că „prețurile energiei poloneze sunt legate de politicile climatice ale UE”.

Polonia a declarat luni că va menține o mină de cărbune în funcțiune, chiar dacă Curtea Europeană de Justiție a decis că ar trebui închisă. Conform aceleiași hotărâri, țara trebuie să plătească o amendă de 500.000 de euro pentru fiecare zi în care menține mină deschisă.

Asta în timp ce alte țări europene –Spania, Franța, Grecia și Italia – vor să plafoneze creșterea prețurilor la energie.

De asemenea, ministrul sloven al infrastructurii, Jernej Vrtovec, a avertizat că această creștere a prețurilor la energie „nu este acceptabilă pentru economia noastră, pentru cetățenii noștri”.

Henning Gloystein, analist la consultanța Eurasia Group, susține că “politicile climatice și-au pierdut deja credibilitatea chiar înaintea summitului global COP26 de la Glasgow la sfârșitul acestui an”.

Revenind la OPEC, ministrul Energiei din Emiratele Arabe Unite, Suhail Al Mazrouei, a spus că “prețurile gazelor vor deveni o povară pentru mai multe țări”, în timp ce finanțarea politicilor climatice și tranziției energetice va pune și mai mare presiune pe facturile consumatorilor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
235 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger