AcasăDIVERSECredite ipotecare: băncile strâng șurubul

Credite ipotecare: băncile strâng șurubul

Instituțiile financiare din zona euro au înăsprit accesul la creditele ipotecare în trimestrul trei și  se așteaptă să continue această politică până la sfârșitul anului, arată datele unui raport al Băncii Centrale Europene.

“Pentru creditele pentru locuințe, înăsprirea netă a fost legată de toleranța la risc a băncilor, de costul fondurilor și de constrângerile bilanțului. În al patrulea trimestru din 2021, băncile se așteaptă la o tendință similară a standardelor de credit și, în general, la nicio modificare a cererii de împrumuturi către gospodării pentru achiziționarea de locuințe”, a apreciat BCE.

Termenii și condițiile ipotecilor – în special raportul dintre suma împrumutată și valoarea proprietății, durata împrumutului și cheltuielile suplimentare – au fost, de asemenea, mai puțin generoase decât în ​​trimestrul precedent.

În rândul celor mai mari economii din zona euro s-a înregistrat o înăsprire a criteriilor de aprobare pentru creditele ipotecare în Germania, Spania şi Franţa, în timp ce în Italia nu s-au modificat.

Numărul de cereri de credite respinse a crescut în Germania și Franța în trimestrul trei, potrivit Reuters.

În România, BNR ia în calcul să crească la 25-50% avansul pentru unele credite imobiliare, pentru prima dată din 2012. Dinamica anuală a creditului a ajuns la 13% în august, creșterea pe segmentul de împrumuturi ipotecare fiind de 12,5%.

Mișcarea BNR vine într-o perioadă în care dobânzile sunt așteptate să revină cel puțin până la nivelurile de dinainte de pandemie. Toate băncile centrale din Europa au intrat într-o perioadă de întărire a politicii monetare, în contextul creșterii alarmante a inflației.

author avatar
Radu Jacotă Redactor