AcasăDIVERSECOP26 e “FLOP”: de ce summitul pentru climă nu va salva...

COP26 e “FLOP”: de ce summitul pentru climă nu va salva planeta

Lăsând la o parte istericalele Gretei Thunberg, discuțiile despre climă de la Glasgow se vor încheia cu un eșec – dar să nu ne așteptăm că liderii mondiali vor recunoaște acest lucru, când conferința se va încheia peste două săptămâni.

Marea Britanie, UE, SUA și alte țări  au deja un slogan pentru summitul COP26, care începe duminică: „menținerea 1,5 în viață” – pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius.

În caz contrar, ei avertizează asupra unui viitor de furtuni, incendii, secete și valuri de căldură care devin din ce în ce mai severe și potențial mortale, cu fiecare fracțiune de grad de încălzire peste acest nivel.

Dar nu există  aproape nicio șansă ca cele aproape 200 de țări care se adună în Scoția să accepte să suporte durerea economică și politică pentru a atinge acest obiectiv.

„În prezent, nu este plauzibil că acest lucru se va întâmpla”, a declarat pentru Politico Oliver Geden, expert în economia politică a schimbărilor climatice la Institutul German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate.

Ținta zombi

Realitatea este că, în ciuda progreselor majore de când a fost semnat Acordul de la Paris în urmă cu șase ani, limita de 1,5 grade este deja o țintă zombi: nu chiar este în viață, dar nu are voie să moară, deoarece stă la baza unui proces climatic al ONU care depinde cel puțin de oarecare convingere optimistă că omenirea se poate salva de la dezastru.

Până la urmă, este vorba de o problemă fără ieșire. Occidentul acuză țările în curs de dezvoltare, în special cele mari precum China, India și Indonezia,  că nu au făcut suficient pentru a reduce emisiile. Dar același Occident își păstrează o  industrie “curată” și importă din aceste țări orice.

Activiști nevropați de genul Thunberg vorbesc de poluarea cu  plastic, dar într-un megamall, de exemplu, aproape toate mărfurile sunt de plastic și chinezești.

La fel cu mașinile electrice: UE și SUA le adoptă, însă acumulatoarele toxice sunt tot „Made in China”.

Problema asistenței financiare se profilează ca o diviziune majoră la discuții. Țările bogate s-au angajat să ofere 100 de miliarde de dolari pe an în finanțare pentru schimbările climatice până în 2020, dar acum spun că nu vor atinge acest nivel până în 2023. “Tranziția verde” nu merge fără bani.

La summitul liderilor G20 din acest weekend de la Roma, guvernul italian va cere tuturor țărilor să semneze un pact pentru eliminarea treptată a cărbunelui și să se angajeze la politici care să adere la „menținerea 1,5 în viață”.

Aici, obiectivul este și mai „zombi”: UE se confruntă cu o criză energetică fără precedent, unele state își redeschid centralele pe cărbune, în timp ce majoritatea sunt dependente de gazul Rusiei.

Acordul de la Paris din 2015 are două ținte; de a menține încălzirea globală „cu mult sub” 2℃ în timp ce „urmează schimbări” pentru 1,5 grade. Aceste schimbări au declanșat furia a 24 de miniștrii din China, India și alte țări, chiar înainte de COP26.

Aproximativ trei sferturi din economia globală, inclusiv cel mai mare poluator – China – este acum acoperită de un obiectiv de a atinge zero net emisii pe la jumătatea secolului sau imediat după.

Dar multe dintre aceste angajamente nu sunt susținute de planuri de reducere a emisiilor în acest deceniu și, adunate, sunt cu mult sub 1,5 grade. Lipsește voința politică de a face mai mult – chiar și în cele mai bogate țări ale lumii.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
186 afisari

2 COMENTARII

  1. Domnu Jcota,dece e nevropata si isterica fata aceea ? Ea aduce plasticurile din China,ea fabrica bateriile din China ? Bati campii nene. Mie mi se parea,sunt sigur ca dementul de Trump este isteric si nevropoat,impreuna cu alti tembel cel; putin pe tema ce o pui in discutie. Si i care de exemplu ar vrea sa cheltuiasca multe miliarde de Dolari pt. prostia ce e la mintea cocosului.sa facem planeta Marte ” locuibila.Ce zici,asa e ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger