Aida Garifullina nu mai cântă în România pe 30 mai. Nu pentru că n-a fost gata scena, nu pentru că s-a îmbolnăvit, ci pentru că… țara noastră e „prea tulburată” de probleme sociale și economice. Serios?
Și dacă plouă, anulați și vara?
Într-un comunicat care miroase a PR stătut și a lipsă de cronică de inspirație, ni se spune că „evenimentul va fi reprogramat” din cauza unei realități… românești. Cică România e prea zdruncinată social și economic ca să merite un concert. Serios? Asta e scuza? Asta e justificarea pentru care sute de oameni rămân cu biletele în mână?
Ce urmează? Anulăm teatrele pentru că oamenii sunt triști? Înghețăm cinematografele că a crescut euro? Închidem culturii ușa în nas pentru că nu are chef artista să dea ochii cu realitatea dintr-o țară care, ghici ce, trăiește mereu cu un picior în groapă și cu altul pe o glumă proastă?
Românii oricum sunt obișnuiți cu provocările. Trăiesc printre ele zilnic, nu le-au dat cancel ca să-și bea liniștiți cafeaua cu lapte de migdale. Adevărul care este? Eu cred că nu s-au vândut biletele. Sau nu e artistul dispus să urce pe scenă dacă sala nu e plină ochi. Dar în loc să înghiți rușinea ca un profesionist, mai bine dai vina pe… națiune, normal.
Nu România e problema. Voi sunteți.
România a fost mereu greu de digerat pentru elitele venite în vacanță de imagine. Dar concertul nu l-a anulat nicio „provocare economică”. L-a anulat o decizie ridicolă, probabil din cauza unor bilete nevândute, a unei logistici haotice sau a unei echipe care nu e în stare să ducă până la capăt un eveniment de talie internațională.

Să dai vina pe România pentru lipsa voastră de profesionalism e ca și cum ai da vina pe gravitație că ai căzut de pe tocuri. Și, între noi fie vorba, dacă artista a fost deranjată de „climatul social”, poate că nu scena era locul potrivit pentru Aida Garifullina, ci un retreat zen în Alpi.
Publicul român: bun la plătit, dar prea sărac pentru artă
Ironia maximă? Publicul acela afectat de „provocările sociale” este cel care a plătit bilete, cazare, transport și așteptări. Același public care, în loc să fie respectat, este tratat ca o masă de manevră emoțională. Iar comunicatul, o pastilă cu zahăr ars pentru cei care au investit timp, bani și pasiune. Este o palmă peste obrazul bunului-simț.
Așa că, dragă organizatorule, un mic reminder: România nu este un pretext. Nu e un fundal pentru scuze de doi lei. Dacă nu sunteți în stare să țineți un concert, asumați. Nu mai dați vina pe „națiune” când realitatea este că v-ați făcut de râs.
Întrebarea finală, pentru voi, artiști și organizatori cu suflet sensibil:
Dacă România e „prea tulburată” pentru muzica voastră, poate că nu România e problema. Poate că voi nu sunteți demni de scena pe care vreți s-o ocupați.
…o fi auzit de spiritul rusofob al rumânilor iubitori de artă și cultură, altfel nu îmi explic de ce a anulat concertul !….
Cine-i frate , Grefulina, asta, că până acuma n-am auzit de ea. O fi una din miorlaitoarele simile cu ale noastre care vin la tv și spun că au proecte, da proecte și mâine nu mai auzi de ele. ? Mai știu eu pe unul Tomes Johnes, care acu 100 de ani declara că România nu întra în vederile lui pentru un concert, iar azi când îi ajunge barba în pământ nu mai scăpăm de el. Nu plângeți după ea, nu merită.
Nu pentru ca mi s-au vandut biletele… Ci pentru ca e rusoaica. Am patit ceva asemanator prin 2023, cred, cand era programat un concert al Balsoi Teatr din Moscova la Bucuresti Anulat fara explicatii oficiale. Dar, evident, din cauza poiztiei Romaniei fata de conflict, Rusia, etc… O tampenie ordinara, oportunista, ca sa se faca pe placul puterilor europene.
În ciuda numelui, cu rezonanțe italiene, nu e decât altă rusoaicaă – de fapt tătăroică – jalnică, obraznică, arogantă și pe alocuri pur și simplu proastă. Aciuită pe la Viena. Care a rămas cu reflexul de a reproduce ce „Vorbește Moscova”.