AcasăDIVERSEComisia Europeană sparge fortăreața Apple

Comisia Europeană sparge fortăreața Apple

Executivul UE a acuzat  gigantul american Apple că blochează concurența în sistemele de plată contactless, prin impunerea serviciului său Apple Pay utilizatorilor dispozitivelor iOS.

Producătorul de iPhone „abuzează de poziția sa dominantă pe piețele portofelelor mobile”, împiedicând soluțiile concurente să funcționeze pe dispozitivele sale.

Comisia, autoritatea de supraveghere a concurenței din UE, a condamnat deja anul trecut Apple pentru practici anticoncurențiale pe piața muzicii online, unul dintre numeroasele cazuri care au opus-o giganților americani din domeniul tehnologiei.

„Avem dovezi că Apple a restricționat accesul terților la tehnologia cheie necesară pentru a dezvolta soluții de portofel mobile concurente pe dispozitivele Apple… în beneficiul Apple Pay”, a declarat comisarul pentru Concurență, Margrethe Vestager, la o conferință de presă.

Apple Pay este singura soluție de portofel mobil care are acces la tehnologia NFC (Near Field Communication) montată pe iPhone sau iPad pentru a face schimb de date necesare pentru plata contactless în magazine sau online.

Prin urmare, orice bancă care dorește să utilizeze această tehnologie pe aceste dispozitive trebuie să treacă prin Apple Pay, contra cost.

Apple este una dintre principalele ținte ale noii legi europene privind piețele digitale (DMA), finalizată la sfârșitul lunii martie, care urmărește să împiedice giganții din acest sector să înlăture jucătorii mai mici prin metode neloiale.

Nu a fost stabilit niciun termen limită pentru continuarea anchetei UE. Dacă va fi găsită vinovată, compania Apple va trebui să își remedieze practicile sau va trebui să plătească amenzi de până la 10% din cifra de afaceri anuală.

author avatar
Radu Jacotă
304 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri