AcasăDIVERSEColecționarii bogați și muzeele alimentează o piață neagră de 10 miliarde de...

Colecționarii bogați și muzeele alimentează o piață neagră de 10 miliarde de dolari

Într-un birou  din sudul Indiei,  Vijay Kumar scanează dosare pe laptopul său cu precizia unui criminalist. Pentru un ochi neexperimentat, lățimea nasului unui Shiva de bronz sau definiția articulațiilor degetelor sale sunt detalii invizibile. Pentru Kumar, acestea sunt indicii asupra unei statui care dezvăluie unele dintre cele mai mari jafuri de artă din istorie.

De mai bine de un deceniu, Kumar s-a dedicat unei cauze unice: recuperarea artefactelor de contrabandă de la cei mai bogați colecționari din lume, notează Bloomberg. Împreună cu alți detectivi civili împrăștiați pe mai multe fusuri orare, el a ajutat la confiscarea a zeci de piese de la marile muzee și case de licitații.

Rețeaua sa asistă echipele de poliție, arestează contrabandiști și verifică înregistrările vamale. Comerțul ilicit cu bunuri culturale este o afacere mare, alimentează o piață neagră de 10 miliarde de dolari.

Din 2017 până în 2020, oamenii legii au recuperat de aproape zece ori mai multe obiecte furate la nivel mondial decât numărul raportat ca fiind dispărute, potrivit echipei Opere de artă a Interpol. Datele provin din cele 195 de țări membre ale organizației, deși nu toate prezintă cifre.

Instituțiile puternice nu au fost cruțate. Fiind urmărit penal, Muzeul Metropolitan de Artă din New York a predat un sicriu de mumie după ce a aflat că  a fost furat în timpul Primăverii Arabe. Traficanții au aruncat cadavrul în Nil înainte ca acesta să ajungă la New York, unde Kim Kardashian a pozat lângă el la Gala Met. Muzeul a prezentat scuze Egiptului  și și-a reformat politicile de achiziție.

Vânzările legitime de artă se amestecă cu cele ilegale. Lucrările  dispar zeci de ani înainte de a reapărea la licitații. Contrabandiștii, rar urmăriți penal, falsifică documente de proveniență.

Națiunile occidentale au numit agenți speciali pentru a aresta traficanți în hoteluri de cinci stele, pentru a cita e-mailurile curatorilor de muzee și pentru a urmări grupurile teroriste care folosesc banii de pe urma vânzării pieselor de artă pentru a pregăti atacuri.

Spălarea banilor este adesea o activitate concomitentă, în special în centre financiare și comerciale precum Geneva, Dubai și Malta.

„A existat o explozie de interes” în oprirea contrabandiștilor, a spus Matthew Bogdanos, care conduce unitatea de trafic de antichități din cadrul Procuraturii Districtului Manhattan, care a returnat aproximativ 1.700 de piese din 2017.

Anul trecut, miliardarul american de fonduri speculative Michael Steinhardt a fost de acord să  cedeze  comori în valoare de 70 de milioane de dolari.

Cele mai mari transporturi implică adesea India și alte națiuni asiatice, unde templele nepăzite sunt ținte ușoare. SUA au returnat recent prim-ministrului Narendra Modi 157 de artefacte de contrabandă.

Până în prezent, zeci de țări au ratificat o convenție UNESCO din 1970 împotriva traficului de antichități. Dar cicatricile rămân: un raport din 2018 comandat de guvernul francez a constatat că aproximativ 90% din artefactele africane sunt încă deținute în afara continentului.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
117 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger