AcasăDIVERSEColecția de artă a magnatului Kering, deshisă publicului la Paris

Colecția de artă a magnatului Kering, deshisă publicului la Paris

Redeschiderea muzeelor ​​din Paris în această săptămână îi oferă în cele din urmă miliardarului Francois Pinault șansa de a-și prezenta vasta și insolita colecție de artă contemporană, cu lucrări variind de la porumbei împăiați la …scaune care se topesc treptat.

Inaugurarea muzeului, aflat în clădirea unei burse de mărfuri din secolul al XIX-lea, la doar câteva străzi distanţă de Luvru, a fost amânată de două ori din cauza pandemiei de coronavirus după ce anterior a avut parte de mai multe neînțelegeri administrative, proiectul iniţial fiind abandonat în 2005.

Concurs cultural cu rivalul Bernard Arnault

Pinault, în vârstă de 84 de ani, care a făcut avere din comerţul cu cherestea înainte să intre în domeniul retail-ului prin compania care astăzi poartă numele Kering şi este administrată de fiul său, calcă pe urmele marelui său rival Bernard Arnault, președintele grupului LVMH, în încercarea de a-şi pune amprenta asupra scenei de artă pariziene prin muzee şi proiecte de renovare.

200 de lucrări la Bourse de Commerce

Bourse de Commerce – Pinault Collection, care îşi va deschide porţile pe 22 mai, va oferi vizitatorilor posibilitatea de a admira operele artă deţinute de omul de afaceri, achiziţionate începând cu anii 1980.

Potrivit Reuters, cele 200 de lucrări, multe scoase direct din depozit cu prilejul deschiderii, sunt semnate, printre alţii, de artişti care nu au avut retrospective în Franţa, cum ar fi Kerry James Marshall, cunoscut pentru picturile înfăţişând personaje de culoare şi explorări ale istoriei afro-americane.

O operă efemeră a artistului Urs Fischer, născut în Elveţia, va fi una dintre piesele de rezistenţă la lansare, alcătuită din sculpturi din ceară instalate în spaţiul central, reprezentând scaune destinate să se topească lent, pe o perioadă de şase luni, ca şi cum ar fi fost aprinse.

Porumbei împăiați, la înălțime,  se uită în jos spre galerie, într-o instalație de artă numită „Others” de Maurizio Cattelan, concepută pentru a oferi vizitatorilor sentimentul neliniștitor de supraveghere.

La rândul său, Bernard Arnault a construit în vestul capitalei franceze sediul fundaţiei Louis Vuitton, într-o clădire cu o arhitectură futuristă proiectată de Frank Gehry, deschisă expoziţiilor publice începând cu 2014.

author avatar
Radu Jacotă Redactor