AcasăDIVERSECoaliție în Parlament. Măsuri pentru reducerea populației de urși din România

Coaliție în Parlament. Măsuri pentru reducerea populației de urși din România

40% din populația de urși a Europei se află în România, iar înmulțirea necontrolată a acestor animale sălbatice a ajuns să pună în pericol viața oamenilor. În Parlament, UDMR a reușit să facă o coaliție cu PSD, PNL și reprezentanții minorităților în încercarea de a impune, prin legislație, controlul, prin vânătoare, a populației de urs brun. Astfel, s-a stabilit ca, până în 2024, să fie recoltate aproape 500 de exemplare.

Poveștile ursuleților nevinovați, cărora în România li s-au furat pădurile și de aceea au coborât să omoare oameni și animale domestice și să distrugă culturile agricole, propăvăduite de ONG-urile finanțate de țările europene, aceleași țări care nu mai au labă de urs pe teritoriul lor și nici nu vor să audă de ei, au prins la populație. Și au prins atât de tare, încât vezi tot mai des turiști care se opresc să hrănească urșii de pe marginea drumurilor naționale și europene sau chiar să-și facă poze cu animalele.

S-a ajuns, astfel, la situația absurdă în care viața unui urs valorează mai mult decât viața unui român. Singurii care au făcut demersuri serioase, de-a lungul timpului, pentru conștientizarea absurdului situației, au fost parlamentarii UDMR, presați și de votanții din Harghita și Covasna, unde urșii s-au extins peste tot. Iar mai nou, ong-iștii amenință să-l târască prin instanțe pe fostul ministru al Mediului pe motiv că a îndrăznit să crească puțin cota de recoltare pentru urșii periculoși.

Astăzi, orice drumeție, chiar și în zone deluroase și de câmpie, a devenit un adevărat risc din cauza urșilor. Nu mai vorbim de faptul că urșii au ajuns acum și în marile orașe, cum este cazul animalului care a bântuit zile și nopți întregi pe străzile din Ploiești. Am mai spus-o și cu alte ocazii, invazia urșilor nu are legătură cu defrișarea pădurilor decât într-un procent de 5%, eventual. Adevărata cauză este decizia UE de a proteja această specie, pe care occidentalii au eradicat-o de multă vreme, că doar nimeni nu e nebun să pună în pericol turismul, agricultura și viața oamenilor. Dar în România se poate. Protecția a însemnat absența oricărui control al înmulțirii acestora și, dat fiind că animalul nu are dușmani naturali, a procreat în neștire, dinamitând echilibrul din habitatul acestuia.

Zeci de oameni uciși sau mutilați

În expunerea de motive a unui proiect de lege depus la Senat, parlamentarii arată că, în ultimii ani, conflictele om-urs au condus la uciderea sau mutilarea a zeci de români și la o creștere exponențială a cheltuielilor statului cu despăgubirile.

”Specialiștii confirmă alterarea comportamentului natural al urșilor, daunele grave asupra recoltelor, efectivelor de animale, pădurilor, dar și scăderea toleranței populației locale față de prezența urșilor în comunități, în culturile agricole, livezi și în anexele gospodărești. În acest context, protejarea vieții umane și a bunurilor populației trebuie să fie principalul aspect al măsurilor privind managementul populației de urs brun, concomitent cu menținerea stării de conservare favorabile a speciei”, susțin parlamentarii.

Estimată la aproape 9.000 de exemplare, populația de urs brun din România este una dintre cele mai mari din Europa, reprezentând 40% din populația europeană. Studiile au arătat că densitatea foarte mare a urșilor în România provoacă numeroase pierderi în rândul puilor, prin uciderea acestora de către masculi, reacția femelelor cu pui fiind de a-i proteja prin părăsirea habitatului natural și refugierea în culturi agricole, trupuri mici de vegetație forestieră, în apropierea localităților, unde crește riscul de conflict cu populația umană, iar puii cresc, practic, habituați.

Din concluziile studiilor reiese faptul că sutele de relocări efectuate s-au dovedit ineficiente, pentru că urșii relocați ori au revenit în locul de origine sau au creat conflicte în zonele de relocare. ”Țările europene au refuzat preluarea unor exemplare, chiar și în condițiile în care aveau habitate favorabile pentru existența urșilor, iar populațiile lor sunt într-o stare critică sau au dispărut”, se precizează în motivarea proiectului legislativ.

Începe vânătoarea

Proiectul de act normativ prevede că, pentru prevenirea atacurilor asupra populației umane și a pagubelor cauzate de atacurile de urs, se va aproba pentru anii 2023 și 2024 recoltarea a 426 exemplare de urs brun ca nivel de prevenție la nivel național și 55 de exemplare ca nivel de intervenție. ”Practica anilor 2016-2023 privind acordarea derogărilor relevă faptul că această prevedere lasă loc de interpretări care au dus la implementarea măsurilor de prevenție și intervenție”, explică parlamentarii.

1.518 afisari

25 COMENTARII

  • Deci….cat de idioți trebuie sa fie cineva sa se întrebe de ce nu se castreaza ursii… 🤣🤣🤣 asemenea prostie este greu de combatut

 1. Nenorociți care habar nu au de lighioanele care au fost lăsate să se îmulțească ca să fie obligați oameni să părasească satele de munte ,gunoie de la ONG-uri habar nu aveți de realitate! Felicitări pentru articol mizerabili sunteți voi:Lepra,KissinGERU…etc.

 2. Povestea e cu dus-intors. Asa este, ursii vin peste oameni pentru ca li s-au luat casele (s-au taiat padurile) si pentru ca niste legi tampite au interzis hranirea animalelor in padure, asa cum se proceda mai demult. Daca nu mai au ce sa manance atunci vin spre orase. Sigur ca viata unui om nu poate fi pusa in balanta cu viata unui urs, insa trebuie gasite niste metode mai destepte pentru rezolvarea situatiei decat uciderea ursilor. De ce ONG-urile alea nu militeaza pentru stoparea taierii padurilor?

 3. Dar padurile in care traiau acesti ursi unde sunt,dna Marcu?Cumva dupa ce au carat padurile in AustroUngaria ,mafiei care sufoca Romania i s-a facut pofta de ursi?Pai soarta vanatorilor e cunoscuta,Ceausescu ciuruit de gloante ,Bombonel trimis sa stranga ouale la cotetele de gaini iar Tiriac o leguma pe care Dumnezeu il tine in viata ca sa il pedepseasca.Cat priveste dvs,presa ,ati ajuns rau.

 4. @ Și cică sunt unii și mai ”jmecheri” decât Țiriac, care a vânat mistreți și care au propus să vâneze urși, ? Ca la colonii, ?

 5. Ba udmristilor pe voi cade ba uciderea ursilor si a padurilor RO ca v a placut domeniul asta si l ati primit ,asa sa va ajute Dumnezeu!!

 6. vad o gramada de cretini care vor protejarea ursilor! asa cum scrie in articol la motivarea legii de ce nu iau cateva mii de ursi austriecii,italienii,nemtii si francezii? habitatul lor nu e doar Romania! nu doar Romania are (inca) clima temperat continentala! din cauza banilor din turism! azi a fost mutilat un barbat de 87 de ani fiind atacat de un urs in propria gradina! 500 de exemplare e prea putin sper sa se braconeze macar de 3-4 ori mai mult!

 7. Pe vremea lui Ceaușescu li se punea mancare bietelor animale.
  Sunt infometati , au si pui SI atunci este singura lor soluție.
  Cei care ar trebui sa se ocupe de aceasta situație au ajuns la concluzia că este mai simplu sa_i omoare.
  De fapt, traim intr_o lume din ce in ce mai rea, mai nemiloasa.
  Rusinos !

 8. Foarte bine. ONG-urile ar trebui puse putin cu botul pe labe; sa se dea o lege prin care sa fie la vedere sursele lor de bani. Sa vedem cine ii finanteaza ca sa manance rahat.

 9. Articolul este foarte bun!
  Cei care nu sunt de acord cu vânătoarea ursilor nu s-au întâlnit in viața lor cu un animal de 3-400 kg, față in fata!
  Ursul nu are dușman natural si se înmulțește necontrolat. Trebuie sa si judecăm, nu numai sa dăm din gura, lăsând impresia ca iubim natura!
  Domnii astia de la ONG-uri, care stau la bloc in București, ar trebui sa vina sa locuiasca o luna la Predeal sau in alte orașe de munte; să-și însoțească copiii in parc si la școală, pentru ca nu mai pot merge singuri!
  Nu este normal sa ai ursul, ziua, in gară sau in curtea scolii! Suntem atacați si trebuie sa fim protejați!
  Vânătoarea se face pentru protecția omului, nu pentru trofee!

 10. Articolul este foarte bun!
  Cei care nu sunt de acord cu vânătoarea ursilor nu s-au întâlnit in viața lor cu un animal de 3-400 kg, față in fata!
  Ursul nu are dușman natural si se înmulțește necontrolat. Trebuie sa si judecăm, nu numai sa dăm din gura, lăsând impresia ca iubim natura!
  Domnii astia de la ONG-uri, care stau la bloc in București, ar trebui sa vina sa locuiasca o luna la Predeal sau in alte orașe de munte; să-și însoțească copiii in parc si la școală, pentru ca nu mai pot merge singuri!
  Nu este normal sa ai ursul, ziua, in gară sau in curtea scolii! Suntem atacați si trebuie sa fim protejați!
  Vânătoarea se face pentru protecția omului, nu pentru trofee!

 11. Sterilizați nu împușcați!!! Dar hoții și pungașii se distrează la vânătoare. Pentru ei ce contează viața unui ursuleț când nu dau doi bani pe viața oamenilor ( a se vedea câtă corupție este în spitale sau lipsa spitalelor! )

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Peste 120 de blocuri din Capitală, fără apă caldă și căldură din cauza unei avarii. Anunțul Termoenergetica

O veste cum nu se poate mai proastă, la început de săptămână, pentru locuitorii a peste 120 de blocuri din Capitală. Deși afară e...

Chiar şi ministrul Agriculturii recunoaşte că România e groapă de gunoi: „Intră lactate care n-au văzut laptele”. Inutil, tot nu face nimic

Afirmaţie şocantă de la ministrul Agriculturii, Florin Barbu. A spus că, în România, intră produse din lapte care nu sunt produse, de fapt, din...