Cei foarte bogați trăiesc într-o lume aparte, iar strategiile lor de investiții sunt, de asemenea, foarte diferite de portofoliul investitorului mediu.
„Deși nu există un prag oficial, milionarii sau persoanele cu o avere netă totală de peste 100 de milioane de dolari reprezintă un bun punct de referință pentru a intra în clubul celor 0,001%”, a declarat Kevin Teng, CEO al companiei de gestionare financiară Wrise Wealth Management Singapore.
La nivel mondial, populația de centimilionari se ridică la aproximativ 28.420 de persoane și este concentrată în mare parte în New York City, Los Angeles, Londra și Beijing.
Imobiliare
„Aceste orașe se mândresc cu o infrastructură financiară robustă, ecosisteme antreprenoriale și piețe imobiliare profitabile, ceea ce le face destinații atractive pentru cei ultra-bogați”, a declarat Teng pentru CNBC.
Prin urmare, portofoliile centimilionarilor au adesea „proprietăți imobiliare foarte solide și stabile”, potrivit lui Salvatore Buscemi, directorul Dandrew Partners, un birou privat de investiții familiale.
Aceste persoane bogate gravitează în jurul proprietăților de clasa A, „active trofeu”, sau active cu grad de investiție care au fost construite de obicei în ultimii 15 ani.
Michael Sonnenfeldt, fondator și președinte al Tiger 21 – o rețea de antreprenori și investitori cu averi foarte mari – estimează că investițiile imobiliare reprezintă de obicei 27% din portofoliile acestor persoane.
Birourile familiale
“Centimilionarii au, în general, banii gestionați de birouri familiale unice, care se ocupă de moștenirea lor, de facturi, de cardurile de credit și de toate cheltuielile și planurile inanciare”, precizează Andrew Amoils, analist la firma globală de informații despre averi New World Wealth. „Aceste birouri de familie au adesea ramuri de fundații pentru organizații caritabile și ramuri de capital de risc care investesc în startup-uri cu creștere rapidă”.
Numărul birourilor de familie din lume s-a triplat din 2019, depășind anul trecut 4.500, cu active administrate în valoare totală de 6.000 de miliarde de dolari.
Investiții alternative – echipe sportive
Persoanele cu averi nete foarte mari explorează, de asemenea, posibilitatea de a cumpăra participații în echipe sportive profesioniste. „Exclusivitatea este un element de atracție major, deoarece aceste persoane bogate doresc să se amestece cu persoane cu un statut similar, a explicat Buscemi. “Deținerea unui pachet de acțiuni la o echipă sportivă este o modalitate de legitimizare a statutului și averii”.
Teng a remarcat că bogătașii din clubul 0,001% “acordă mai multă atenție veniturilor fixe, creditelor private și investițiilor alternative, incluzând capitalul de risc, capitalurile private și activele reale.