AcasăDIVERSEClima și pădurile: Rusia dă o lecție Occidentului bun de gură

Clima și pădurile: Rusia dă o lecție Occidentului bun de gură

În vreme ce summitul de la Glasgow se prefigurează deja ca un eșec, o întâlnire a liderilor planetei dezbinată mai ales în privința contribuției financiare a țărilor pentru a combate schimbările climatice, Rusia lansează un plan forestier eficient – pentru că își permite.

Mai mult de două treimi din insula Sahalin este împădurită. Cu binecuvântarea Kremlinului, autoritățile de acolo și-au stabilit un obiectiv ambițios de a face insula – cea mai mare din Rusia – neutră în carbon până în 2025.

Creșterea copacilor va absorbi la fel de mult dioxid de carbon cât o produc jumătate de milion de locuitori ai insulei și afacerile sale, o idee pe care guvernul rus, aflat la 4.000 de kilometri vest la Moscova, speră să o aplice în întreaga țară, care are mai multă suprafață împădurită decât oricare altă națiune.

„Structura economică a Sahalinului, ponderea mare a pădurilor din teritoriu și distribuția bilanțului de carbon reflectă situația generală din Rusia”, a declarat pentru AP Dinara Gerșinkova, consilier al guvernatorului insulei. „Deci rezultatele experimentului de la Sahalin vor fi reprezentative și aplicabile întregii Federații Ruse.”

Planul reflectă o schimbare vizibilă a stării de spirit în Rusia cu privire la schimbările climatice.

Președintele Vladimir Putin a glumit despre încălzirea globală în 2003, spunând că rușii ar putea „cheltui mai puțin pe haine de blană, iar recolta de cereale ar crește”.

Anul trecut, el a recunoscut că schimbările climatice „necesită acțiuni reale și mult mai multă atenție”.

Pădurile imense ale Rusiei sunt cheia acestei idei. „În scopul de a construi o economie neutră din punct de vedere al carbonului până cel târziu în 2060, Rusia se bazează, printre altele, pe resursa unică a ecosistemelor forestiere pe care le are la dispoziție și pe capacitatea lor semnificativă de a absorbi dioxidul de carbon și de a produce oxigen”, a spus Putin într-un mesaj video către summitul COP26. „La urma urmei, țara noastră reprezintă aproximativ 20% din pădurile lumii.”

Înainte de summitul climatic, Putin a declarat că Rusia intenționează să atingă neutralitatea carbonului până în 2060 – un obiectiv similar cu cele stabilite de China și Arabia Saudită – dar cu un deceniu în urmă față de termenul de la mijlocul secolului pe care îl urmăresc SUA și UE.

Câți copaci sunt în pădurile Rusiei?

O problemă – nimeni nu știe. Anul trecut, organismele forestiere au finalizat un inventar care a durat 13 ani și a costat cel puțin 142 de milioane de dolari, dar acesta nu a fost făcut public sau împărtășit comunității științifice.

Natalia Lukina, directorul Centrului de Ecologie și Productivitate a Pădurilor, un institut de cercetare finanțat de guvern, a spus că estimările sunt de fapt ipoteze, deoarece „nu există date reale exacte”.

Incendiile care ard milioane de hectare de pădure sunt o altă problemă, din ce în ce mai presantă.

Pădurile care au stocat carbon de zeci de ani devin brusc emițători mari atunci când ard, anulând efectul de absorbție, explică Serghei Bartalev, șeful laboratorului de monitorizare a ecosistemelor boreale de la Institutul de Cercetare Spațială.

Vasily Yablokov, șeful Sectorului Energie și Climă la Russian Greenpeace, a declarat că aceste calcule forestiere ale Rusiei vor juca un rol cheie în planul său climatic.

În plus, Rusia  are tot interesul să raporteze emisii tot mai mici în fața Națiunilor Unite, pentru că UE impune un tarif la carbon pentru importurile din țări despre care se consideră că nu acționează suficient cu privire la climă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
921 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger