AcasăDIVERSEClimă: lumea suportă de două ori mai multe zile cu temperaturi de...

Climă: lumea suportă de două ori mai multe zile cu temperaturi de 50 grade Celsius

Numărul zilelor extrem de fierbinți, când temperatura atinge 50 de grade Celsius, s-a dublat începând cu anii 1980.

De asemenea, fenomenul se întâmplă în mai multe zone ale lumii decât înainte, prezentând provocări fără precedent pentru sănătatea umană și pentru modul în care trăim.

În medie, numărul total de zile cu astfel de temperaturi caniculare a crescut în fiecare deceniu din 1980: 14 zile pe an până în 2009 și 26 între 2010 și 2019, potrivit unei analize globale a BBC.

În aceeași perioadă, temperaturile de 45°C și peste s-au înregistrat încă două săptămâni pe an. „Creșterea poate fi atribuită 100% arderii combustibililor fosili”, spune dr. Friederike Otto, director asociat al Institutului de Mediu de la Universitatea din Oxford.

Canicula  poate fi mortală pentru oameni și natură și poate cauza probleme majore clădirilor, drumurilor și sistemelor electrice.

Temperaturile de 50 de grade Celsius apăreau predominant în regiunile Orientului Mijlociu și Golf, dar după valul de caniculă din această vară, cu 48,8°C în Italia și 49,6°C în Canada, oamenii de știință avertizează că zilele caniculare extreme vor afecta continente întregi.

„Odată cu continuarea emisiilor și a lipsei de acțiune, nu numai că aceste evenimente de căldură extremă vor deveni mai severe și mai frecvente, dar răspunsul de urgență și recuperarea vor deveni mai provocatoare”, se arată în analiza BBC.

Chiar și sub 50 de grade Celsius, temperaturile ridicate și umiditatea pot crea riscuri grave pentru sănătate.

Aproximativ 1,2 miliarde de oameni din întreaga lume s-ar putea confrunta cu condiții de stres termic până în 2100 dacă nivelurile actuale de încălzire globală continua.

Oamenii se confruntă, de asemenea, cu alegeri dificile pe măsură ce peisajul din jurul lor se schimbă, deoarece căldura extreme provoacă secetă, incendii și deșerfificare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
302 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger