Denumită „22-26”, această clădire va fi proiectată în Franța pentru a asigura o temperatură de 26 de grade vara și 22 de grade iarna fără încălzire sau aer condiționat.
Cartierul Confluence din Lyon (Rhône) va găzdui construcția acestui imobil de ultimă generație, a anunțat dezvoltatorul imobiliar Nexity. Proiectat de biroul de arhitectură Baumschlager Eberle, ar trebui să garanteze o temperatură de 26 de grade vara și 22 de grade iarna în fiecare cameră, fără încălzire sau aer condiționat, relatează Les Echos.
Datorită orientării atente și utilizării de materiale care pot stoca și elibera căldură și răci, clădirea va avea nevoie de numai 2 kW/h de energie pe an pe metru pătrat.
Concret, materialele de construcție includ o „ anvelopă ultraizolatoare “ formată din două rânduri de cărămizi de 30 de centimetri, geam triplu și beton cu emisii reduse de carbon.
„Reducem cât mai mult posibil echipamentele tehnice și ne bazăm pe soluții arhitecturale pentru a obține această performanță”, spune Anne Speicher, arhitect la Baumschlager Eberle.
În plus, senzorii și programele informatice sunt utilizate pentru a gestiona ventilația în scopul de a „menține clădirea în echilibru”. Radiatoarele conectate la rețeaua de încălzire urbană vor fi instalate cu unicul scop de a-i „liniști” pe viitorii locuitori.
Concepte similare au fost dezvoltate în Austria, Elveția și Belgia, dar „22-26” va fi cea mai cea mai „sobră” clădire din punct de vedere energetic din Franța. Inaugurarea este programată pentru 2025.
Și barza aduce copii.
Mai este o clădire undeva-n Anglia ce a luat și ceva premiu. Ca să fie verde ferestrele se deschideau doar de-o palmă. Mulți au plecat că mureau de cald vara.
Optimizare da, dar sa nu ducem lucrurile la absurd. Ca altfel ajungem sa credem in functionarea incalzirii cu doua lumanari puse sub un ghiveci de pamant ars.
Cred ca multi sunt disperati de venirea facturilor la iarna!! 😉
Ei bine, teoretic se poate face o casa cu un consum foarte mic de energie, dar izolatia termica va costa foarte mult.
Pentru a avea aer curat, fara a pierde caldura iarna, sau fara a intra vara caldura, nu se mai deschid geamurile 😀 , se folosesc schimbatoare de caldura.
Cele mai simple si ieftine sunt cu contracurent, practic doua tevi, una in alta.( nu intru in amanunte, cei inteligenti au inteles si pot sa-si faca )
Astfel aerul viciat incalzeste/raceste aerul proaspat adus la aceiasi temperatura!