Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, vrea să extindă suprafața porturilor militare, arătând că dezvoltarea turismului de agrement din porturi afectează siguranța flotei militare. Extinderea va afecta activitatea turistică din zonă, în condițiile în care marea flotă maritimă a României se compune din 25 de nave, din care doar 13 cu armament la bord.
Ministrul Nicolae Ciucă trăiește permanent sub teroarea amenințării unui iminent război, încercând să pregătească forțele armate pentru ce este mai rău. Cel mai nou obiectiv, cuprins într-un proiect de lege inițiat de Ministerul Apărării Naționale (MApN), prevede extinderea porturilor militare din zona Litoralului, fapt care va afecta turismul din zonă. Portul turistic Mangalia este cel mai modern port românesc destinat navelor turistice de dimensiuni mici care navighează de-a lungul litoralului Marii Negre, acesta fiind amenajat în perioada 2006-2008 cu finanțare europeană și locală. În Portul turistic Mangalia pot poposi până la 146 de ambarcațiuni care beneficiază de spații moderne de acostare și întreținere, iar de aici se pot efectua călătorii atât în stațiunile românești, cât și în Istanbul, Varna, Odesa și Yalta. ”Dezvoltarea continuă a turismului de agrement a condus la amenajarea de către Primăria comunei Limanu a unui port turistic pe lacul Mangalia, port în care sunt adăpostite tot mai multe iahturi și ambarcațiuni de agrement proprietate privată. Acest port turistic se extinde continuu de la coada Lacului Mangalia spre portul militar. În situația în care nu va exista un act normativ care să delimiteze portul militar astfel încât administrarea luciului de apă corespunzător bazinului portuar să aparțină Ministerului Apărării Naționale există riscul real ca navele militare să trebuiască să fie redislocate din actualele locuri permanente de bazare, iar dacă suprafețe din lac vor fi închiriate, mișcarea liberă a navelor militare pe lac va fi îngrădită. Traficul tot mai intens al acestor ambarcațiuni pe lacul Mangalia și pe șenalul navigabil de intrare/ieșire în/din port crește riscul de a periclita staționarea în siguranță a navelor militare și de a afecta securitatea obiectivelor militare”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.
Zone interzise
Porturile militare maritime Constanța și Midia, precum și cele fluviale Brăila și Tulcea trebuie să fie delimitate, susține Ministerul Apărării Naționale, astfel încât regimul juridic preconizat al acestora să permită protecția navelor și a celorlalte obiective militare situate în incinta portuară. ”Prin prezentul proiect de lege se delimitează fiecare port militar maritim și fluvial și se stabilește câte o zonă interzisă altor nave, destinată protecției navelor militare aflate în staționare în locul permanent de bazare, precum și câte o zonă de siguranță, către larg, destinată evitării consecințelor probabile ale unor acțiuni, ce pot afecta securitatea navelor și amenajărilor din incinta portului militar. În baza aprobării ministrului Apărării Naționale, Statul Major al Forțelor Navale a solicitat în mod oficial, în anul 2010, emitentului caietului de sarcini, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral, să limiteze, prin acest caiet, suprafețele de apă scoase la licitație pe lacurile Mangalia și Siutghiol, astfel încât luciul de apă pe care sunt dislocate navele și ambarcațiunile militare să nu fie dat spre închiriere. Elaborarea prezentului proiect de lege este cu atât mai oportună cu cât autoritatea națională în domeniul apelor nu a soluționat favorabil solicitarea Forțelor Navale Române”, se mai precizează în motivarea proiectului de act normativ.
Ambarcațiunile civile nu mai au acces
Potrivit proiectului de lege al MApN, în portul militar se vor delimita zona terestră, zona de cheiuri, zona de acvatoriu, zona de demagnetizare și zona aeriană. Zona de acvatoriu a portului militar reprezintă suprafața de apă cuprinsă între limita dinspre apă a cheiurilor și limita dinspre larg a zonei de siguranță, care permite accesul liber la zona de cheiuri, efectuarea de manevre și exerciții specifice, staționarea și navigația în siguranță. În situații de utilitate publică, autoritatea navală militară națională va putea modifica limitele zonelor militare restricționate de siguranță ale acvatoriului portului militar, pe anumite porțiuni, pentru perioade determinate de timp. Conform proiectului, accesul în porturile militare al navelor, ambarcațiunilor sau obiectelor plutitoare civile aflate în dificultate, în cazuri de urgență, avarie sau adăpostire de furtună se poate permite numai cu aprobarea comandantului portului militar.
La spitalul de nebuni din Izraiel, un nebun palestinian inebunit de rachete scria o scrisoare. Intră doctorul și îl întreabă:
Cui îi scrii?
Nebunul:
– Păi… mie…
Doctorul:
– Și ce scrie în scrisoare?
Nebunul:
– Nu știu, că peste 3 zile o trimite legal posta.
🤗
CIUCA A PRIMIT ORDIN DE LA AMERICANNI.ASTA NU ESTE PENTRU ROMANI.POATE NE MAI CUMPARA CEVA VECHITURI SA SCAPE STAPANII LUI DE ELE.