AcasăDIVERSECiocnire cu UE și SUA: Rusia aruncă la coș planul de eliminare...

Ciocnire cu UE și SUA: Rusia aruncă la coș planul de eliminare a combustibililor fosili

Politicile climatice ale Occidentului nu sunt pe placul Moscovei

Rusia a avertizat că se va opune unui acord global de reducere a utilizării combustibililor fosili, în condițiile în care tensiunile cu puterile occidentale amenință să deraieze summitul ONU privind clima din acest an.

SUA și statele membre ale UE se numără printre un grup mare de țări care solicită un calendar pentru eliminarea treptată a utilizării combustibililor fosili în cazul în care emisiile nu sunt captate și stocate, înainte de summitul COP28 care începe la sfârșitul lunii noiembrie la Dubai.

Cu toate acestea, într-un document prezentat organismului ONU pentru climă, Rusia a declarat: „Ne opunem oricăror prevederi sau rezultate care discriminează într-un fel sau solicită eliminarea treptată a unei anumite surse de energie sau a unui anumit tip de combustibil fosil.”

Poziția Moscovei este în contrast puternic cu cea adoptată de SUA, care afirmă că emisiile necontrolate de combustibili fosili trebuie reduse rapid pentru a se ajunge la un sistem energetic net zero până la jumătatea secolului.

Intransigenta Rusiei este pe linia unora dintre principalii producători de petrol, gaze și cărbune. Cumva firesc, țara rămâne al treilea mare producător de țiței, în ciuda plafoanelor impuse asupra producției sale după invazia Ucrainei, potrivit Energy Information Administration.

Peste 180 de țări și alte organisme globale își expun punctele de vedere în timp ce se pregătesc să întreprindă negocieri dificile înaintea COP28, iar propunerile au fost compilate de ONU într-un raport „blueprint” publicat miercuri. Așa-numitul „bilanț”, care va fi aprobat la summit, va analiza acțiunile pe care țările le-au întreprins de la Acordul de la Paris din 2015 și ceea ce mai este de făcut pentru a combate încălzirea globală.

Mai mult de 80 de națiuni au susținut, anul trecut, la COP27 din Egipt, o propunere de a renunța treptat la combustibilii fosili.

În cadrul Acordului de la Paris, țările au convenit să limiteze creșterea temperaturii globale la mult sub 2 grade Celsius și, în mod ideal, la 1,5 peste nivelurile preindustriale. Pentru a atinge acest obiectiv, oamenii de știință din cadrul Grupului interguvernamental de experți ONU privind schimbările climatice susțin că emisiile de gaze cu efect de seră trebuie să scadă cu 43% până în 2030, comparativ cu 2019.

Cu toate acestea, politicile climatice ilustrează ipocrizia Occidentului, mai ales din partea Uniunii Europene, care s-a confruntat cu o criză energetică majoră anul trecut.  Ani în șir, blocul comunitar a cumpărat petrol și gaz rusesc. Și cumpăra în continuare dacă nu intervenea problema războiului din Ucraina.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
2.119 afisari

5 COMENTARII

  1. Russia nu a avut niciodata un asemenea plan.

    („maica russia”
    da’ mujicii n-ar intelege)

  2. Amerllocii au un asemenea plan?sau faptul ca si- au triplat exporturile numai fata de eu a acestor combustibili se înscrie în aceasta linie?Americii au obținut ce si- au dorit, o UE slăbită, brext- ul, Rusia oricum nu prea conta, o China izolata, confict deschis în Europa…oricum mulți nu pricep politica americana mai ales de la Trump încoace…

    • Total greșit. China nu e izolată ci e din ce în ce mai puternică, Rusia la fel, India și celelalte țări din B.R.I.C.S. aidoma.
      Singurii și marii pierzători sunt țările din U.E.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger