AcasăDIVERSECine va câștiga marea confruntare cu revenirea la birou?

Cine va câștiga marea confruntare cu revenirea la birou?

Lupta de clasă ia forme diferite în  epoci diferite. În secolele al XIX-lea și al XX-lea, muncitorii s-au luptat pentru salarii și condiții. Astăzi, pe măsură ce pandemia scade, iese la iveală un alt punct de foc:  dacă angajații ar trebui să fie aduși înapoi la birou sau să li se permită să continue cu noile lor libertăți.

Directorii din întrega lume își așteptă angajații la sediile companiilor – sau cel puțin unii așa declară –dar pe acești subalterni nu îi încântă gândul de a relua naveta zilnică.

Unele firme au îmbrățișat viitorul muncii de oriunde. “De ce ar trebui să-mi pese, în calitate de angajator, de vreme ce angajatul duce la bun sfârșit munca acasă și este chiar mai productiv”, a întrebat CEO-ul International Business Machines, Arvind Krishna.

Pe de altă parte, unii angajați, în special cei tineri, preferă să lucreze la birou, fie pentru că nu au spațiu acasă, fie pentru că doresc să tragă o linie roșie între casă și serviciu.

Firma de recrutare Korn Ferry indică date care sugerează că “decalajul între viziunile directorilor și angajaților asupra locului de luncă continuă să crească”. În SUA și Europa, peste 50% dintre companii doresc revenirea la birou, dar 78% dintre angajați sunt nemulțumiți de “flexibilitatea locației”, potrivit Financial Times.

Realitatea dură este că există o asimetrie fundamentală a intereselor între șefi și lucrători. Jamie Dimon, influentul boss al băncii JP Morgan Chase a spus cu voce tare ce gândeau alți directori generali: “Oamenilor nu le place să facă naveta. Și ce e cu asta,  doar noi îi plătim!”.

La rândul lor, lucrătorii doresc să-și apere calitatea vieții. Perioada de muncă la domiciliu în timpul pandemiei nu le-a permis doar să se reconecteze cu familiile, ci să descopere că pot fi la fel de productivi, dacă nu chiar mai mult, odată eliberați de atmosfera biroului.

Un studiu de la Harvard Business Schooldin  realizat în rândul a peste 3 milioane de  angajați de la peste 21.000 de firme în timpul blocajelor Covid în 16 orașe din SUA, Europa și Orientul Mijlociu a arătat că ziua de lucru medie durează cu 8,2% mai mult, cu 48,5 minute în plus .

Băncile de pe Wall Street au înregistrat profituri și venituri record în timpul pandemiei, în ciuda percepției că activitatea bancară este prin excelență o afacere față în față.

Confruntarea dintre șefi și angajați va oferi un test interesant al punctelor forte relative ale celor două grupuri. Dar echilibrul de putere se îndreaptă către muncitori. Penuria de forță de muncă pare să fie aici pentru a rămâne, în special în contextul redresării economiilor după doi ani de coșmar.

Pandemia a demonstrat cât de repede se poate configura lumea corporativă după un șoc existențial. Se pune întrebare dacă mai are puterea să umple birourile goale și să se întoarcă în perioada de dinaintea crizei de sănătate. Dar poate că această pagină a fost întoarsă definitiv.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
383 afisari

1 COMENTARIU

  1. ”revenirea la birou?””
    Ptr a nu va imbolnavi puteti sa va faceti agricultori.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger