AcasăDIVERSECine salvează piața globală a cafelei

Cine salvează piața globală a cafelei

O specie de cafea sălbatică din Africa de Vest tocmai a fost redescoperită de o echipă de oameni de știință. Rezistă mai bine la căldură decât arborii de cafea Arabica și Robusta care astăzi alimentează piața mondială, amenințată de încălzirea globală.

Această specie, Coffea stenophylla, ar putea asigura viitorul producției de cafea premium, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Plants. Chiar dacă sunt enumerate 124 de specii de arbori de cafea, lumea depinde doar de două dintre ele pentru consumul său: Arabica, de înaltă calitate a gustului și Robusta, considerată inferioară. Însă Arabica originară din Etiopia și Sudanul de Sud, care crește la aproximativ 19 ° C, este mai vulnerabilă la încălzirea globală decât Robusta, care susține 23°C. Specia redescoperită rezistă cu 6 grade Celsius mai mult decât Arabica, arată studiul realizat de  o echipă internațională de experți, care asociază Grădina Botanică Regală(Londra), CIRAD (Centrul de Cooperare Internațională în Cercetări Agricole pentru Dezvoltare), Organizația Welthungerhilfe, Departamentul Silvic din Sierra Leone și Universitatea din Greenwich. „Cafeaua este o industrie de miliarde de dolari care sprijină economiile mai multor țări și oferă venituri pentru 100 de milioane de fermieri. Găsirea unei specii de cafea care prosperă la temperaturi mai ridicate și are un gust bun este o descoperire remarcabilă: această specie ar putea fi esențială pentru viitorul cafelei de înaltă calitate”, a comentat pentru AFP autorul Aaron Davis de la Royal Botanic Gardens. În cercetarea Coffea stenophylla s-au implicat degustători profesioniști din marile companii – Nespresso, Starbucks, Supremo, L’Arbre à café – iar întreaga echipă s-a arătat impresionată de aromele acestei cafele.  Când va putea fi cultivată această specie și în ce condiții? „O vom testa în diferite medii pentru a vedea care este potențialul său agronomic pe teren”, precizează cercetătorii de la CIRAD. Dar speciile endemice din Africa de Vest nu au făcut niciodată obiectul standardelor alimentare, prin urmare  va dura o perioadă de “maximum cinci ani” pentru a obține o autorizație de vânzare. În ceea ce privește regiunile de cultivare, acestea s-ar putea extinde peste zona tropicală, unde Arabica deja suferă de încălzire și acum poate fi înlocuită doar de Robusta.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
313 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger