AcasăDIVERSECine îl va judeca pe Trump? Jurații trec prin sită

Cine îl va judeca pe Trump? Jurații trec prin sită

La procesul lui Donald Trump de la New York, selecția juraților scoate la iveală complexitatea judecării fostului președinte republican

Unul vine din Texas, un stat reputat conservator, și se teme că nu va putea fi imparțial. Altul declară că este capabil să cântărească lucrurile.

La procesul lui Donald Trump de la New York, selecția juraților scoate la iveală complexitatea judecării fostului președinte republican, a cărui personalitate divizează. Este acuzat că a falsificat documente pentru a ascunde plățile destinate să cumpere tăcerea unei foste vedete porno.

“Cool”

Un potential jurat este Kara McGee, în vârstă de 29 de ani.  Ea a declarat pentru AFP că, atunci când a primit scrisoarea prin care i se cerea să se prezinte, s-a gândit că „ar fi cool” dacă ar fi fost vorba de procesul lui Trump și că i-ar fi plăcut să ia parte la acest “eveniment istoric”. Procesul de selecție nu a dezamăgit-o: „A fost incredibil. Este pur și simplu fascinant să vezi această persoană pe care ai urmărit-o în știrile din campanie”.

În fața judecătorului, jurații trebuie să răspundă la un chestionar detaliat care dezvăluie multe despre viața lor: profesie, situație familială, surse de informare și interese.

Din nefericire pentru Kara, a fost respinsă marți din cauza programului de serviciu: lucrând în domeniul securității cibernetice, nu va fi disponibilă decât după ora 17.00 în fiecare zi.

Intelectualul B354

Pentru juratul numărul B354, a fost invers. Originar din Texas, pasionat de golf, ca și Trump, acest contabil susține că domeniul său profesional tinde să „încline spre republicani din punct de vedere intelectual”. Și din această cauză, “ probabil îi va fi greu să fie imparțial”.  Până la urmă a fost acceptat de judecătorul Juan Merchan.

Democratul B113

Presat cu întrebări de Todd Blanche, avocatul lui  Trump, juratul B113, un bărbat alb cu părul cărunt, a refuzat să dezvăluie ce crede despre fostul președinte, insistând este “capabil să cântărească lucrurile”.  “Sunt un democrat. Pentru mine, Trump este un acuzat și atât”.

Instalată pe locul 17, o altă potențială jurată, o tânără de culoare în vârstă de 20 de ani, spune că se informează de pe Google și TikTok: „Nu-mi plac știrile sau ziarele”. Ea recunoaște că a existat o divizare în țară –  referindu-se la ultimele alegeri prezidențiale pe care Trump susține în continuare că le-a câștigat – dar nu poate să o asocieze “cu o singură persoană”.

Pe malul lacului, fără Wi-Fi

Într-o întorsătură ceva mai neobișnuită, un alt potențial jurat, numărul B128, a explicat că există un motiv întemeiat pentru care nu a ținut pasul cu știrile: a petrecut luna februarie și o parte din martie pe malul unui lac, fără Wi-Fi. Iar un alt candidat precizează că nu urmărește politica pentru că „soției sale nu-i plac știrile”.

„Dacă vom fi tot aici în septembrie, ar fi o mare problemă”

În cele din urmă, o tânără inginer IT care lucrează la Disney spune că poate fi „corectă și imparțială”, dar cere o învoire: sora ei se căsătorește într-o duminică din septembrie și, bineînțeles, trebuie să participe la ceremonie. Un magistrat a replicat: „Dacă vom fi tot aici în septembrie, ar fi o mare problemă”, provocând râsete din partea publicului.

author avatar
Radu Jacotă Redactor