AcasăDIVERSECine face lobby pentru legalizarea consumului de droguri ușoare

Cine face lobby pentru legalizarea consumului de droguri ușoare

Un sector privat în plină expansiune amenință să arunce în aer societatea și fără să aibă vreo legătură cu bombele care cad prin Ucraina. Vorbim despre o adevărată industrie aflată în spatele campaniei de lobby pentru legalizarea consumului de droguri ușoare. Miza este de ordinul sutelor de miliarde, dar implicația depășește orice imaginație și nu poate fi cuantificată în sume de bani, căci vorbim despre sănătatea și chiar viețile generațiilor actuale, dar mai ales viitoare.

În Marea Britanie se vorbește de ani de zile despre legalizarea drogurilor ușoare. Germania merge pe calea astea, SUA e, deja, Nirvana consumatorilor, iar Portugalia, purgatoriul, dacă privim la ce se întâmplă prin Lisabona și alte părți.

Eliberați din chingile Bruxellesului, britanicii s-au concentrat vara asta pe o campanie puternică pentru legalizarea canabisului și a altor droguri ușoare. În spatele unui astfel de eveniment, care a durat trei zile, a stat un fost șef al diviziei de Marketing de la Facebook și un CEO din Big Pharma, școlit la Harvard. Cei doi au organizat un festival în aer liber, i-au zis forum de afaceri și plăcere, cu muzică live discuții (evident că nu doar atât) despre binefacerile consumului de droguri ușoare.

În povestea cu legalizarea canabisului sunt implicate tot felul de ONG-uri (David Nutt’s Drug Science, Hemptank), precum și diverse grupuri din zona medicală (UK cannabis patients group). Culmea e că fac lobby inclusiv politicieni importanți, care se pronunță în favoarea unei reforme totale a statului. Sponsorii acestor indivizi sunt mari companii din Big Pharma (și nu numai), care simt oportunitatea de a face bani mulți speculând fără milă viciile oamenilor.

„Canabisul medicinal” a fost aprobat pentru prima dată în California, pe baza unor povești despre cum ar putea ameliora simptomele pacienților cu SIDA. De aici, s-a pornit o campanie puternică în mai multe state de pe glob, dar cu precădere în Europa („End our Pain”), care a urmărit să influențeze legalizarea consumului de droguri în scopuri medicinale. Ce nimeni n-a vrut să spună, nici pe la televiziunile din România, este că acest lobby a fost finanțat de interese comerciale și condus de Steve Moore, politician londonez care a dat munca în Downing Street pe „advocacy” pentru consumul de droguri. Sprijinul i l-a asigurat miliardarul Paul Birch, fondatorul Bebo, și Alastair Moore (fără relație între ei), controversat businessman care a înființat și o firmă de consultanță în domeniul canabisului, Hanway Associates.

În cel mai scurt timp, la nivel global s-a format o adevărată rețea densă de interconexiuni între tot felul de grupuri de pacienți și finanțatorii din industrie canabisului. Au apărut în față Centrul pentru canabis medical, finanțat de industria Big Pharma, Asociația pentru industria canabinoidelor, cu implicare Tenacious Labs.

Cine se mai întreabă de ce autoritățile nu intervin în forță ca să stopeze traficul de stupefiante, să privească mai atent spre conexiunile apărute. Este o serie suspectă de intersecții între autorități și lobby-ul de afaceri. Se merge până într-acolo încât mulții vorbesc despre un parteneriat-public privat care să aducă schimbarea (legalizarea drogurilor ușoare). Adică, statul garantează că nu se bagă (nu incriminează, pe scurt!), companiile inundă piața cu stupefiante sub forma a tot felul de rețete medicale scrise narcomanilor ajunși peste noapte pacienți.

Mulți dependenți, chiar și din România, pleacă la tratament în străinătate, dar aleg clinici care nu vindecă, în schimb dau o și mai mare dependență. Pentru o așa-zisă consultație, taxată cu 399 de euro, ei primesc, legal, droguri. Sunt unități de acest gen care oferă canabis pentru tot felul de afecțiuni, inclusiv anxietate, depresie și ADHD, dar pentru care dovezile eficacității acestui drog sunt destul de limitate ori lipsesc cu desăvârșire. Dimpotrivă, în ultimii 10 ani au produs mai multe dovezi cu privire la legătura canabisului cu psihoza, schizofrenia și o serie de multe alte probleme de sănătate mintală.

Lupta pentru legalizarea drogurilor ușoare înseamnă un melanj de medici, interese comerciale, Big Pharma și autorități publice. Consumul de stupefiante va fi un model de afacere controlat exclusiv de corporații, să nu avem nicio îndoială!

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
994 afisari

7 COMENTARII

  1. Pana prin anii 30 oricine isi putea cumpara Laudanum de la farmacie fara reteta si revolvere de la tutungerie fara permis. Si nu a fost asa mare tragedie. Adevarat ca pe atunci lumea era mai intreaga la cap, nu ca acum.

  2. Dacă nu s-a putut cu waxul merge și cu drogurile „ușoare”. Păi cum altfel își vor cheltui drogații și ultimii firfirei, nu!? Că doar nu te vor termina repede ci în timp. Ca să poți păpa banii tăi, ai părinților, să mai vinzi din casă, să vinzi casa…

  3. Nu uitați că și noi am avut o lobistă pentru consumul de droguri ușoare, pe numele ei de fată mare Băsescu Elena, zis și EBA, pe când era europarlamentar. În prezent marii lobiști români sunt USR-iștii, inițiatori ai unei legi. Băieții sunt nervoși, vor să tragă pe nas și legal nu numai pe ascuns.

  4. Cu ce minciuni au impachetat ba astia drogangeala ,dar banii sa i incaseaze ei acesti mahari mondiali lasati cu frau liber de guverne slabe care si au tradat cetatenii.

  5. Un articol realist. Așa se face că poliția română nu a mai descoperit de peste 2ani vreo cantitate semnificativa de droguri. In plus polițiștii fac pe dealerii și pe protectorii drogalailor, evident contra comision.

  6. S O M A si
    Minunata lume noua.
    Cand Bisericile se vor goli, se vor umple puscariile si spitalele de nebuni.
    Draga minoritate ruomaneasca oare nu aceasta ai voit?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger