Cauta

Cel mai vertical oraș din lume. Petromonarhiile, pe valul mega-proiectelor uluitoare

Regiunea Golfului Arabic este singura din lume cu  previziuni de creștere economică, investind profiturile obținute din petrol în mega-proiecte imobiliare.

Mulți lideri din Golf recunosc că este puțin probabil ca boom-ul construit pe prețuri ridicate ale petrolului și ale proprietăților să dureze, dar această problemă veche poate aștepta – petrecerea are loc acum.

Cu 28 de clădiri de peste 300 de metri înălțime, majoritatea construite în ultimii 10 ani, Dubai este cu ușurință cel mai vertical oraș din lume, făcând ca până și Manhattan și Shenzhen din China să pară plate prin comparație.

Aflat în prezent în cel de-al treilea și cel mai efervescent boom imobiliar din ultimul deceniu, Dubaiul stabilește recorduri în ceea ce privește numărul și valoarea clădirilor vândute, prețurile crescând cel mai rapid la nivelul superior al pieței.

Conversațiile în numeroasele restaurante cu branduri globale din Dubai, de la Armani la Zuma, se învârt în jurul întrebării care miliardar a plătit mai mult pentru cea mai recentă vilă de lux.

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, care includ Dubai și Abu Dhabi, reprezintă aproape 75% din economia Golfului și găzduiesc centrele sale financiare. Încasările din ofertele publice inițiale au scăzut până acum în mare parte din lume până în acest an – prăbușindu-se cu 95% la New York, la puțin peste 7 miliarde de dolari – dar au crescut de peste trei ori în Riad, de cinci ori în Abu Dhabi și au urcat de la zero la 7 miliarde de dolari în Dubai.

Boom-ul din Golf a început lent, apoi a luat avânt când prețurile petrolului au început să urce la începutul anului 2020, notează Financial Times. Dubai și Riad atrag o gamă din ce în ce mai largă de cumpărători străini, de la marile fonduri speculative la magnații ruși care caută un refugiu în fața sancțiunilor legate de războiul din Ucraina.

Pentru a întrece Burj Khalifa din Dubai, cea mai înaltă clădire din lume,  saudiții au început luna trecută lucrările la The Line, un „oraș liniar” de 100 de kilometri lungime, format din doi zgârie-nori paraleli, care ar fi de departe cea mai lungă și cea mai mare clădire din lume, în cazul în care proiectul va fi într-adevăr finalizat. Ideea este: construiește un proiect spectaculos de mare și ei – celebrități globale, finanțiști, antreprenori în tehnologie – vor veni.

 

Ultimele stiri

  • Să zicem NU TVA-ului! 
  • Salarii mici în România: condamnarea tinerilor la umilință pe viață
  • Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor
  • Pană masivă de curent în Cehia: Praga și alte regiuni, afectate. „O situație excepțională”
  • Când va afla Georgescu dacă scapă de controlul judiciar: „Sunt bucuros că dosarul meu a ajuns în instanță”/Așteptat de susținători în fața Judecătoriei- VIDEO
  • Explozie uriașă la o benzinărie din Roma: cel puțin 20 de răniți – VIDEO
  • Coldea, „șeful cel mare”: Ies la iveală detalii-bombă din rechizitoriul DNA, despre rolul-cheie al fostului numărului 2 din SRI
  • Calcul estimativ. Câți bani pierde un român cu salariu de 4.000 de lei, lună de lună, din cauza scumpirilor
  • Angajații de la casele de pensii au început protestele. „Sporul de condiții vătămătoare nu reprezintă un privilegiu”
  • Probleme în Gara de Nord din Capitală. Panourile de informare și camerele de luat vederi nu mai funcționează
  • Exit mobile version