Cauta

Cea mai mare amenințare pentru omenire, pe cale să devină realitate! Peste 300 de milioane de persoane vor fi afectate

Groenlanda

Calota de gheață a Groenlandei s-a topit pe parcursul anului trecut mai mult decât în orice alt an în care s-au făcut măsurători, se arată într-un studiu.

Cercetarea, publicată în jurnalul științific „Communications Earth and Environment”, arată că în 2019, calota de gheață a Groenlandei a pierdut 532 de miliarde de tone de gheață, 223 dintre acestea fiind pierdute doar în luna iulie. Prin comparație, între 2003 și 2016, cantitatea de gheață topită în medie, anual, a fost de 255 de miliarde de tone.

Noua cercetare vine după ce un alt articol, de săptămâna trecută, arăta că topirea gheții din Groenlanda a ajuns într-un punct în care nu mai poate fi oprită, fapt ce va duce la creșteri imprevizibile ale nivelului mărilor și oceanelor.

Semnal de alarmă tras de specialiști

Groenlanda, un teritoriu autonom al Danemarcei, este cea mai mare insulă din lume. Este situat între oceanele Arctic și Atlantic. Aproximativ 79% din suprafața sa este acoperită cu gheață. Calota glaciară din Groenlanda este a doua cea mai mare din lume, după cea din Antarctica, iar topirea ei duce la creșterea anuală a nivelului mării cu mai mult de un milimetru. Aceste creșteri nu vor continua decât să se înrăutățească în condițiile în care gazele cu efect de seră continuă să încălzească constant planeta.

În 2019, calota glaciară din Groenlanda a pierdut cu 15% mai multă gheață decât recordul anterior, stabilit în 2012, a constatat studiul, citat de CNN. Aceste temperaturi în continuă creștere, combinate cu frecvența scăzută a ninsorilor și atmosferă caldă fără nori, care au permis să intre mai multă radiație solară pe calota de gheață, au dus la topirea acesteia.

Orașe întregi, înghițite de ape în următorii 30 de ani

Nivelurile mărilor și oceanelor vor crește cu aproximativ un metru până la finalul acestui secol, potrivit estimărilor, fapt ce va inunda orașele aflate la altitudine joasă și va distruge plaje și proprietăți. 300 de milioane de oameni ar putea fi afectați de creșterea apelor – în Statele Unite, Europa și de-a lungul Asiei – ei și-ar putea pierde locuințele în următoarele trei decenii, conform proiecțiilor.

State americane de coastă precum Florida, orașe precum Londra, Shanghai sau Hong Kong, toate sunt în pericol să se ajungă sub ape din cauza creșterii nivelului mării. Reducerea nivelului de CO2, spun autorii studiului, este singura speranță de a încetini încălzirea globală și de a reduce topirea calotei glaciare.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version