AcasăDIVERSECe pregătește Bruxelles-ul: țigări mai scumpe și prima taxă pentru vaping la...

Ce pregătește Bruxelles-ul: țigări mai scumpe și prima taxă pentru vaping la nivelul UE

UE urmează să propună o taxă pentru vaping la nivel de bloc, ca parte a unei reorganizări a impozitării industriei tutunului, care ar dubla, de asemenea, accizele în statele membre cu taxe reduse pe țigări, potrivit unui proiect de document al Comisiei Europene.

Măsurile luate de blocul comunitar pentru a reduce rata fumatului ar duce la creșterea accizei minime de la 1,80 euro la 3,60 euro pentru un pachet de 20 de țigări, ceea ce ar duce la creșterea prețurilor în țările din Europa de Est, unde pachetele se pot vinde cu mai puțin de 3 euro.

Noul regim fiscal va alinia impozitarea noilor produse din tutun la nivelul țigărilor. Produsele de vaping vor avea o acciză de până la 40%. Produsele din tutun încălzit vor fi afectate de o acciză de 55%, adică o rată de impozitare de 91 de euro la 1 000 de articole vândute.

Accizele la țigări ar crește considerabil în țări precum Austria și Luxemburg, unde prețurile sunt scăzute în raport cu veniturile. Se preconizează că majorarea taxelor pe țigări va genera 9,3 miliarde de euro în plus pentru statele membre ale UE.

Modificările au ca scop accelerarea eforturilor UE de a obține o „generație fără tutun” până în 2040. În cadrul Planului UE de combatere a cancerului, oficialii din domeniul sănătății doresc să reducă consumul de tutun în rândul europenilor de la nivelul actual de aproximativ 25 % la 20 % în 2025 și la mai puțin de 5 % până în 2040.

În această lună, Comisia a impus o interdicție asupra produselor din tutun încălzit aromatizat pentru a limita o creștere a cererii în rândul consumatorilor mai tineri. În SUA, autoritățile de reglementare de la Food and Drug Administration au luat măsuri pentru a interzice produsele populare de vaping.

Rob Branston, lector senior în economia afacerilor și membru al Grupului de cercetare pentru controlul tutunului de la Universitatea din Bath, susține că actualizarea regimului fiscal a fost „așteptată de mult timp” pentru a crește prețurile în țările în care țigările erau „prea ieftine” și pentru a ajunge din urmă inflația.

Potrivit CNBC, un studiu de impact care a făcut obiectul unei scurgeri de informații arată că majorarea accizei minime ar avea „un impact puternic asupra consumatorilor și operatorilor economici” din statele UE în care prețurile țigărilor sunt scăzute, printre care Bulgaria, Slovacia, Polonia și Ungaria.

De asemenea, în evaluare se menționează că acciza pentru noile produse din tutun ” deosebit de atractive pentru tineri, care riscă să dezvolte dependență” ar contribui la eforturile de sănătate publică de reducere a consumului.

Propunerea va trebui să fie aprobată de toate statele membre ale UE înainte de a fi consfințită prin lege. British American Tobacco, unul dintre cei mai mari producători de țigări din lume, a subliniat că acesta este „începutul unui lung proces legislativ”.

 

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
557 afisari

2 COMENTARII

  1. In Franta deja un pachet de tigari e 10 euro! Germania avea tigarile la 5 euro dar le-au crescut si ei acum! Cred ca le au la 8 euro pachetul..La noi unde salariul minim e de 1300 lei e deja 5 euro un pachet! O fi bine? Totuna e cu vestul UE? Mariti salariile ca in Franta si Germania si apoi scumpiti tigarile ba jegurilor! Cind salariul minim va fi de 2000 de euro ca in vestul UE, in Ungaria,Polonia,Bulgaria,Romania, atunci sa mariti accizele! Pina atunci nu!!

  2. Statul castiga enorm de pe urma comercializarii produselor din tutun si a celor asociate (tutun incalzit, vaping etc). Pe de o parte castiga din accize si celelalte taxe, pe de alta parte un procent condiderabil dintre fumatori nu mai apuca pensia. Nu ma intelegeti gresit. Am fumat mai bine de 20 de ani si am reusit cu greu sa ma las. Trist este ca acum generatia tanara este atrasa de alternativele la fumat din cauza reclamei agresive pe care producatorii le fac la dispozitivele aferente. Exista deja studii (si inclin sa le cred) cum ca aceste sisteme sunt mult mai periculoase decat fumatul clasic. Nu scot fum si miros frumos, dar ucid mai ceva ca mahorca cea de toate zilele. Mai mult am observat ca domeniul sugerii mustiucului la produse din tutun incalzit, „cotele de gen” au fost chiar depasite. Din ce in ce mai multe fete cu pretentii intelectuale se alatura sugiucarilor smart, tragand din mustiuc mai ceva ca o catana, dar dand ochii peste cap si afisand niste aere supraintelectuale.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger