AcasăDIVERSECe mai vor să controleze țările industrializate? Inteligența artificială

Ce mai vor să controleze țările industrializate? Inteligența artificială

Liderii țărilor G7( SUA,  Canada, Franța, Italia, Japonia, Regatul Unit și Germania) au convenit asupra necesității de a reglementa inteligența artificială generativă, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari legate de impactul tehnologiei sofisticate asupra oamenilor și a pieței muncii.

La summitul de la Hiroshima, au convenit să organizeze discuții la nivel de cabinet pe această temă și să prezinte rezultatele până la „sfârșitul anului”.”Recunoaștem necesitatea de a face imediat un bilanț al oportunităților și provocărilor generate de inteligența artificială generativă, care este din ce în ce mai proeminentă în toate țările și sectoarele”, se arată într-o declarație a G7.

„Aceste discuții ar putea include subiecte precum guvernanța, protejarea drepturilor de proprietate intelectuală, inclusiv a drepturilor de autor, promovarea transparenței, răspunsul la manipularea informațiilor străine, inclusiv dezinformarea, și utilizarea responsabilă a acestor tehnologii.”

Cea mai recentă mișcare vine pe măsură ce impactul inteligenței artificiale crește în întreaga lume.Sam Altman, directorul executiv al OpenAI – start-up-ul din spatele ChatGPT – a declarat  în fața unui grup de experți din Senatul SUA că reglementarea inteligenței artificiale este „critică”. El a îndemnat Congresul să impună noi reguli pentru Big Tech, în pofida diviziunilor politice profunde care au blocat ani de zile legislația menită să reglementeze internetul.

Unii critici se tem că tehnologia va exacerba daunele societății, printre care prejudecățile și dezinformarea, în timp ce alții avertizează că IA ar putea pune capăt umanității însăși.De asemenea, se așteaptă să aibă un impact asupra pieței muncii, companiile plănuind să înlocuiască lucrătorii cu instrumente de inteligență artificială pentru a reduce costurile.

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a declarat că sunt necesare măsuri de reglementare pentru a garanta că promisiunile ambițioase făcute de susținătorii inteligenței artificiale pot fi realizate, reducând în același timp riscurile potențiale pentru societate.

Compania britanică de telecomunicații BT Group va elimina până la 55.000 de locuri de muncă până la sfârșitul deceniului, ca parte a planurilor de trecere la IA și servicii automatizate.

International Business Machines, mai cunoscută sub numele de IBM, se așteaptă să întrerupă angajările pentru rolurile despre care crede că ar putea fi înlocuite cu inteligența artificială în următorii ani.

Unele dintre cele mai mari nume din Silicon Valley, inclusiv proprietarul Twitter, Elon Musk, au semnat o scrisoare deschisă prin care au cerut o pauză în dezvoltarea inteligenței artificiale, pe fondul îngrijorărilor că aceasta ar putea prezenta riscuri pentru umanitate.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
208 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger