AcasăDIVERSECe-i roade mai nou pe activiștii climatici: luxul și bogătașii

Ce-i roade mai nou pe activiștii climatici: luxul și bogătașii

În această vară, activiștii pentru protecția climei au vopsit cu spray un superiaht, au blocat decolarea avioanelor private și au astupat găuri în terenurile de golf, ca parte a unei campanii tot mai intense împotriva stilului de viață al celor foarte bogați, care ar genera emisii poluante.

Tacticile radicale ale “salvatorilor planetei”

Aceste tip de activism s-a intensificat în ultimii ani. Tacticile au devenit tot mai radicale, unii protestatari lipindu-se de drumuri, perturbând evenimente sportive de profil înalt, cum ar fi golful și tenisul, și chiar vandalizând opere de artă celebre.

Ecologiștii își îndreaptă acum atenția către cei bogați, după ce au vizat de mult timp unele dintre cele mai profitabile companii din lume – conglomerate de petrol și gaze, bănci și firme de asigurări care continuă să investească în combustibili fosili.

„Nu arătăm cu degetul spre oameni, ci spre stilul lor de viață, spre nedreptatea pe care o reprezintă”, a declarat pentru AP Karen Killeen, o activistă a Extinction Rebellion, care a fost implicată în protestele din Ibiza, Spania, o destinație preferată pentru milionari. Ea a spus că grupul protestează împotriva emisiilor inutile, cum ar fi persoanele super-bogate care “merg să ia o pizza cu iahtul”. Dar nu pomenește nimic despre țările emergente, marii poluatori la nivel mondial.

Killeen și alți membri ai grupului de activiști pentru climă Futuro Vegetal – sau Viitorul Vegetal – au mâzgălit cu spray un superiacht de 300 de milioane de dolari aparținând moștenitoarei Walmart, Nancy Walton Laurie. Protestatarii au afișat o pancartă pe care au scris: „Tu consumi, alții suferă”.

În Elveția, aproximativ 100 de activiști au perturbat cel mai mare târg de vânzări de avioane private din Europa, desfășurat la Geneva.În Germania, grupul pentru climă Letzte Generation(Ultima Generație) au stropit cu vopsea un avion privat în insula stațiune Sylt, în Marea Nordului. În Franța, activiștii au astupat găuri în terenurile de golf pentru a protesta împotriva nevoilor mari de apă ale acestui sport în timpul perioadelor de secetă.

În Statele Unite, Abigail Disney, nepoata lui Walt Disney, a fost arestată în iulie la aeroportul East Hampton Town, New York, împreună cu alți 13 protestatari pentru că a blocat accesul mașinilor în parcare sau ieșirea acestora. A fost prima din cele până la opt acțiuni desfășurate în zona exclusivistă Hamptons. De asemenea, activiștii au distrus un teren de golf, au perturbat o gală a unui muzeu și au manifestat în fața unor case private de lux.

„Practicile de lux contribuie în mod disproporționat la criza climatică în acest moment”, a declarat Dana Fisher, cercetător în științe sociale la Universitatea din Maryland. Potrivit unui raport din 2021 al organizației nonprofit Oxfam, dacă toate emisiile care încălzesc planeta ar fi atribuite persoanelor care le produc, cei mai bogați 1% vor fi responsabili pentru aproximativ 16% din emisii până în 2030.Călătoriile de lux sunt „adevăratul vinovat” în ceea ce privește emisiile celor ultra-bogați, susține Richard Wilk, profesor de economie la Universitatea Indiana.

Pentru David Gitman, președintele Monarch Air Group, un furnizor privat de servicii de transport aerian charter din Florida, protestul ecologiștilor nu este o abordare corectă și nu va schimba modul de viață al bogătașilor.

„Dacă activiștii pentru climă  se îndreaptă către un fel de asistență pentru programe reale de schimbare reală, cum ar fi combustibilul sustenabil pentru aviație și compensarea emisiilor de carbon, cred că acest tip de activism poate ajuta la obținerea unor rezultate. Dar dacă se duc și vopsesc cu spray un avion privat într-un aeroport din Europa, vor obține ceva? În opinia mea, nu”.

548 afisari

6 COMENTARII

  1. Este regretabil ca s-a scos bataia din programa scolara in toata lumea, urmarile dezastruase se vad clar in ziua de azi.

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri