AcasăDIVERSECe este mai rău, insider trading sau spionaj?

Ce este mai rău, insider trading sau spionaj?

Cea mai recentă represiune din China – de data aceasta vizând firme de consultanță care ghidează investitorii globali – tocmai a devenit serioasă.

Informația este putere. Poate fi, de asemenea, periculoasă. În China, granița fină dintre colectarea de informații și serviciile de informații este din ce în ce mai neclară.

Beijingul semnalează prin intermediul presei de stat că agențiile sale de securitate națională analizează dacă industria de due diligence, care a crescut pentru a servi managerilor de active, a fost folosită de spioni străini.

Potrivit Bloomberg, momentul are loc la doar câteva săptămâni după ce legislativul a adoptat o lege extinsă împotriva spionajului. O emisiune recentă a CCTV s-a axat pe investigarea firmei de consultanță în domeniul rețelelor de experți Capvision Pro Corp, fondată în China și cu sediul în Shanghai și New York.

Nu este prima dată când aceste firme de consultanță au atras furia autorităților de reglementare. Natura afacerii lor este de a oferi unor administratori de fonduri un avantaj informațional față de toți ceilalți.Pun în legătură investitorii cu experții din industrie, inclusiv cu oficiali guvernamentali și cu conducerea companiilor cotate la bursă, în schimbul unor taxe mari.

Comisia pentru valori mobiliare și burse din SUA a examinat dacă fondurile speculative au tranzacționat pe baza informațiilor interne primite de la angajați ai companiilor care lucrau incusiv drept consultanți pentru aceste rețele.Dar în China, aceste firme depășesc cu mult comerțul cu informații privilegiate. Ele pot fi acuzate de complicitate cu agențiile de informații străine pentru a le ajuta să obțină secrete de stat.

Experții Capvision au furnizat informații despre companii din domeniul apărării, al energiei și al tehnologiilor înalte, adesea în cadrul unor convorbiri telefonice, a declarat CCTV. Acuzând, de asemenea, țările occidentale de furtul de informații în aceste industrii cheie. Luna trecută, birourile din Shanghai ale Bain & Co, unul dintre principalii clienți ai Capvision în China, au fost vizitate de poliție.

Capvision a lucrat cu multe companii străine. În septembrie 2021, lista sa de clienți includea 80% din primele 20 de firme de consultanță din lume și 90% din primele 20 de fonduri de capital privat și fonduri de hedging globale axate pe China, potrivit declarației de listare a firmei la Hong Kong Exchanges & Clearing la începutul anului 2022.

De când a început războiul comercial SUA-China în 2018, capitalul de risc și-a extins în mod constant amprenta industrială.Producția ca procent din totalul investițiilor a crescut de la o treime în 2017 la 72% anul trecut, potrivit PE Data, în parte pentru că investitorii au vrut să profite de efectele favorabile ale politicilor, cum ar fi subvențiile și listarea publică rapidă.

Dar, având la dispoziție mii de startup-uri mici și foarte specializate, dintre care să aleagă, managerii de active au nevoie de opinii de experți cu privire la o gamă largă de aspecte, de la sustenabilitatea sprijinului guvernamental și viabilitatea tehnologică la peisajul concurențial.

Prin urmare, această măsură drastică îi pune pe administratorii de fonduri și pe consultanții acestora într-o situație delicată. Când se termină culegerea de informații și când începe colectarea de informații? Un startup în domeniul roboticii poate produce unelte pentru a eficientiza producția, dar poate fi angajat și de Armata Populară de Eliberare. Adesea, tehnologia are scopuri duble, atât comerciale, cât și militare.

Investitorii globali curtați de China are trebui și ei să caute claritate. Dar aici este ironia.Pe de o parte, guvernul încurajează managerii de fonduri să co-investească împreună cu statul și să contribuie la finanțarea ambițiilor sale industriale. Pe de altă parte, nu vrea să se știe ce pun la cale startup-urile sale.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
325 afisari

3 COMENTARII

  1. SPIONAJUL „CHINEZ” E DE FAPT MOSSADUL- C I A……EI FURA DE CAND S-AU INFIINTAT CU MILES COPELAND(SEFUL STATIE C I A DIN ROMA) TOT CE SE POATE FURA DIN U S A SI EUROPA…SI DUC IN CHINA UNDE PARTIDUYL COMUNIST CHINEZ E BARA-BARA CU EI…/// IAR ASAZISUL „C I A” SUNT 80%NAZISTII LUI HITLER SI20%MOSSAD

    • sa reamintim ca samsung si altii tot pierd procesele pe „drepturi de autor” in favoarea huawei si restu,
      este TRANSFER TEHNOLOGIC MASCAT!

      • am fost in china si stiu cum este….poti sa castigi bani repede acolo…dar numai daca vrea PARTIDUL…daca nu esti de-al lor nu ai niciun fel de sanse
        adica PARTIDUL FACE MAMALIGA PESTE TOT
        Acum nu stiu cum sa spun…chestia asta este cam aiurea,nu poti sa obligi firmele din toate tarile sa devina comunisti

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger