AcasăDIVERSECât de strălucitor trebuie să fie Crăciunul în plină criză energetică? Dacă...

Cât de strălucitor trebuie să fie Crăciunul în plină criză energetică? Dacă nu-l sărbătorim, “Putin va câștiga”

În orașele din Europa, oficialii se confruntă cu o dilemă: cât de strălucitor trebuie să fie acest Crăciun, în condițiile în care prețurile energiei au crescut din cauza războiului Rusiei din Ucraina.

Să diminueze iluminatul pentru a transmite un mesaj de conservare a energiei și de solidaritate cu cetățenii care se luptă cu facturi mai mari la utilități și cu inflația, protejând în același timp bugetul public.

Sau să lase luminile să ardă într-un mesaj de sfidare după doi ani de sezoane de Crăciun suprimate de pandemie.

„Dacă se îndepărtează luminile, ar putea la fel de bine să oprească Crăciunul”, a declarat pentru AP Estrella Puerto, care vinde mantile tradiționale spaniole  într-un mic magazin din Granada –  și spune că decorațiunile de Crăciun „atrag afaceri”.

Mai puține lumini strălucesc pe bradul central al faimoasei piețe de Crăciun din Strasbourg, care atrage 2 milioane de oameni în fiecare an, deoarece orașul francez încearcă să reducă anul acesta consumul public de energie cu 10%.

De la Paris la Londra, oficialitățile municipale limitează orele de iluminare de sărbători și multe dintre ele au trecut la lumini LED mai eficiente din punct de vedere energetic sau la surse de energie regenerabilă.

Pe Champs-Elysees, beculețele sunt aprinse doar până la ora 23:45, în loc de 2 dimineața. Și doar 2 km de „lumini albe” vor funcționa  pe bulevardul Andrassy din Budapesta. De asemenea, iluminatul va fi redus și la punctele de reper ale orașului, inclusiv la podurile peste Dunăre.

Luminile festive vor fi stinse între orele 1 și 6 dimineața în centrul vechi al Brașovului.  În Italia, unde multe orașe aprind în mod tradițional pomii de Crăciun în piețele publice pe 8 decembrie, oficialii din Verona discută despre limitarea iluminatului la doar câteva străzi comerciale cheie și utilizarea economiilor pentru a ajuta familiile nevoiașe.

Districtul comercial Oxford Street din Londra speră să reducă consumul de energie cu două treimi prin limitarea iluminării între orele 15.00 și 23.00.

În Spania, orașul portuar Vigo nu lasă criza energetică să ia calea tradiției sale de a organiza cel mai extravagant spectacol de lumini de Crăciun din țară. Înaintea altor orașe, Vigo a pornit spectacolul de lumini pe 19 noiembrie, în ceea ce a devenit o atracție turistică semnificativă.

În ciuda faptului că guvernul central îndeamnă orașele să reducă iluminarea, instalația din acest an este alcătuită din 11 milioane de lumini LED pe peste 400 de străzi – cu 30 mai multe decât anul trecut și mult mai mult decât orice alt oraș spaniol. Într-o mică contribuție la economiile de energie, acestea vor rămâne aprinse cu o oră mai puțin în fiecare zi.

Luminile sunt proiectul de companie al primarului Abel Caballero: „Dacă nu am sărbători Crăciunul, președintele rus Vladimir Putin ar câștiga”.

Sărbătoarea va  străluci și în Germania, unde sezonul de sfârșit de an reprezintă un impuls important pentru comercianții cu amănuntul și restaurante. Reducerile de urgență anunțate în această toamnă au exceptat în mod specific iluminatul, „în special Crăciunul”.

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
133 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger