AcasăDIVERSECât controlează superbogații din avuția mondială: pandemia le-a crescut partea

Cât controlează superbogații din avuția mondială: pandemia le-a crescut partea

Partea din avuţia mondială controlată de miliardari a înregistrat o creştere record în perioada pandemiei, potrivit The World Inequality Report 2022.

Documentul de 228 de pagini, elaborat de o reţea de economişti coordonaţi de Lucas Chancel, estimează că în acest an miliardarii controlează împreună 3,5% din avuţia mondială a gospodăriilor, comparativ cu puţin peste 2% la începutul lui 2020.

„Criza COVID a exacerbat inegalităţile dintre cei foarte bogaţi şi restul populaţiei”, subliniază Chancel. Raportul se bazează pe o gamă largă de cercetări de specialitate şi date publice, iar prefaţa este scrisă de economiştii americani Abhijit Banerjee şi Esther Duflo, care în 2019 au câştigat Premiul Nobel pentru studiile lor cu privire la sărăcie.

Este pomenit și clasamentul anual al miliardarilor realizat de revista Forbes, care include în acest an un număr record de 2.755 superbogați cu o avere combinată de 13.100 miliarde de dolari, în creştere faţă de 8.000 de miliarde de dolari anul trecut.

Noul raport a arătat că un grup mai larg format din 520.000 de persoane adulte, care împreună reprezintă 0,01% din cei cei mai bogaţi oameni ai lumii, au ajuns să controleze 11% din avuţia mondială în acest an, de la 10% anul trecut.

Apartenența la categoria celor 0,01% înseamnă a avea o avere de cel puțin 16,7 milioane de euro (19 milioane de dolari).

„În condiţiile în care averea este o sursă importantă de câştiguri economice viitoare, cu tot mai multă putere şi influenţă, aceasta înseamnă noi creşteri ale inegalităţii”, susţin autorii raportului, care au descris o situaţie de „concentrare extremă a puterii economice în mâinile unei mici minorităţi de superbogaţi”.

Analiștii spun că unii miliardari au beneficiat de schimbarea online a unei mari părți a economiei mondiale în timpul blocajelor, în timp ce alții pur și simplu au câștigat din creșterea prețurilor activelor, deoarece piețele financiare au pariat pe viteza și forma redresării globale.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
210 afisari

1 COMENTARIU

  1. Nu a spus ala de la davos ca pandemia e o oportunitate deci tot pt ei astia bogati care detin ei unulasuta toate bogatiile iar restul ciurucurile!! Deasta a fost creeata sa i imbogateasca tot oe ei nefeticitii!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger