AcasăDIVERSECasa, refugiu în vremuri de pandemie, reinventată de designul italian

Casa, refugiu în vremuri de pandemie, reinventată de designul italian

O masă de biliard modulară pentru un birou, o bibliotecă care se transformă într-un dulap de fișiere, panouri de anulare a zgomotului pentru a facilita telemunca: designerii Salonului de mobilă din Milano concurează pentru ideii proprii în stil de viață post-pandemic.

În lunile lungi de blocaj, casa s-a transformat treptat într-un birou, școală, sală de gimnastică, loc de joacă, chiar restaurant, perturbând viața de zi cu zi a locuitorilor săi, pentru care granițele dintre sfera privată și cea profesională s-au estompat.

“Casa a devenit un refugiu: un loc primitor care reflectă personalitatea fiecăruia și oferă confort, dar și o anumită flexibilitate. De aici căutarea de materiale plăcute la atingere, dar și piese multifuncționale care să permită modularea și personalizarea spațiilor”, declarat pentru AFP președinta Salonului, Maria Porro.

O masă de biliard canaletto din nuc atrage toate privirile: “poate fi transformată rapid într-o masă de bucătărie sau un birou”, explică Guido Rossi, manager comercial la MBM Biliardi.

Ferrimobili oferă produse personalizate, inclusiv un sistem ascuns în perete care găzduiește un birou extensibil, adaptat nevoilor telelucrătorilor.

„Este soluția ideală pentru spațiile mici. Odată cu pandemia, clienții își doresc o casă mai funcțională, dar în același timp elegantă”, subliniază Domenico Tescione, agent comercial al companiei care a văzut veniturile sale crescând cu 20% anul trecut.

Cu toate acestea, sectorul italian al mobilierului a avut dificultăți în 2020, cu o scădere a cifrei de afaceri de 8,9% la 21,2 miliarde de euro.

În prima jumătate a acestui an, vânzările au revenit, câștigând 51,7% și au depășit nivelul dinaintea pandemiei de coronavirus cu o creștere de 14,3% față de 2019.

Primează confortul și imaginea

Confortul este din ce în ce mai căutat, consideră Andrea Bottoli, director de vânzări al companiei de mobilă de birou Martex. Firesc: oamenii care muncesc ore în șir acasă vor să-și schimbe „mesele banale și scaunele nepotrivite”.

Apoi este vorba de imagine, în contextul ritmului frenetic al videoconferințelor pe echipe sau Zoom. Angajații au tot mai multă grijă de imaginea camerei unde lucrează, fără să arate ca un birou auster.

„Pandemia a arătat un apetit enorm al oamenilor pentru  renovarea caselor lor, deoarece au călătorit mai puțin și caută să muncească în confort în propriile locuințe”, a explicat designerul India Mahdavi.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
338 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger