AcasăDIVERSECartelurile columbiene vin în Europa

Cartelurile columbiene vin în Europa

Columbienii au dezvoltat relații puternice cu grupările mafiote italiene și își extind traficul de droguri pe continentul european

În luna mai a acestui an,  87 000 de cereri au fost depuse la Agenția Uniunii Europene pentru Azil (EUAA). Înseamnă o creștere cu 24%  față de aceeași perioadă din 2022.

Dar a existat și un număr remarcabil de sud-americani! Peste 7.000 de venezueleni solicitanți de azil au sosit în Europa, alături de 2.500 de peruani și 6.900 de columbieni.

În cazul columbienilor, este vorba de o creștere de 90 la sută față de 2022. Cei mai mulți și-au depus cererile de azil în Spania și, conform EUAA, aproape toți au fost solicitanți pentru prima dată.

Columbia a fost asaltată de conflicte timp de decenii, dar în persoana noului președinte de stânga Gustavo Petro, recent ales, există un lider care lucrează din greu pentru a restabili pacea și prosperitatea.

Potrivit CIA Factbook, țara „menține instituții democratice relativ puternice și independente, caracterizate prin alegeri pașnice și transparente și prin protecția libertăților civile”.

În timpul anilor de gherilă cu grupuri precum FARC, sute de mii de columbieni au fugit în Ecuador, Venezuela și Panama. Alți 280.000 au primit rezidență permanentă în SUA între 2002 și 2012. Dar de ce solicită acum columbienii azil în Europa în număr semnificativ?

Nu poate fi o coincidență faptul că a existat o creștere a numărului de solicitanți de azil din America de Sud în același timp în care cartelurile de droguri columbiene și mexicane își extind operațiunile comerciale în Europa.

Columbienii au dezvoltat relații puternice cu grupările mafiote italiene, în special cu Ndrangheta, de origine calabreză, arată o analiză a Brookings Institution din Washington DC, preluată de The Spectator. Peste 30.000 de persoane operează în cadrul acestor grupări și dispun de “zeci de miliarde de dolari annual”.

Producția de cocaină în Columbia, Peru și Bolivia a crescut în ultimul deceniu, la fel ca și importul de cocaină în Europa.

Un raport din 2021 al Inițiativei globale împotriva crimei organizate transnaționale a afirmat că pentru cartelurile sud-americane este mai avantajos din punct de vedere comercial să își trafice producția în Europa și nu în SUA, deoarece „prețurile sunt semnificativ mai mari, iar riscurile de interceptare, extrădare și confiscare a activelor sunt semnificativ mai mici”.

Un kilogram de cocaină se vinde cu 60.000 de dolari în Europa, dublu față de cât valorează în Statele Unite.

În plus, cartelurile pot folosi Europa ca bază de unde să exporte cocaina în Orientul Mijlociu și Asia, două piețe în plină expansiune.

Drogurile continuă să fie introduse în Europa pe calea aerului, precum și pe nave container în porturi precum Le Havre(Franța), Anvers(Belgia) și Rotterdam(Olanda).

În iulie, autoritățile franceze au confiscat 242 de kilograme de cocaină în cadrul unei operațiuni coordonate în Marsilia și în Oise, la nord de Paris. Persoanele arestate erau francezi și columbieni, care, potrivit unei surse din cadrul poliției, erau „implicați în importul unor cantități semnificative de cocaină din America de Sud prin Guyana Franceză”.

Există alte două ramificații probabile ale mutării sud-americanilor în Europa; în primul rând, vor începe în curând să producă fentanil și alte opioide sintetice, care au făcut atâtea ravagii în SUA. În al doilea rând, își vor folosi bogăția lor imensă pentru a cumpăra oameni influenți.

De asemenea, mafia albaneză a preluat controlul asupra pieței de cocaină din Marea Britanie, lucrând îndeaproape cu cartelurile columbiene.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
699 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger