AcasăDIVERSECare sunt cele mai importante piese de biciclete atunci cand vrei sa...

Care sunt cele mai importante piese de biciclete atunci cand vrei sa achizitionezi un model de calitate?

Bicicleta poate fi utilizata atat pentru deplasarile zilnice, cat si pentru sport sau in interes de serviciu. Totusi, fiecare model este diferit si trebuie sa alegi unul care sa iti acopere nevoile personale. Iata care sunt cele mai importante piese de biciclete de care sa tii cont!

Cadrul

Cadrul reprezinta componenta de baza a unei biciclete si poate avea dimensiunile variate, iar alegerea acestuia se face in functie de scopurile tale. Astfel, un cadru creat special pentru downhill poate fi diferit de unul creat pentru cross country.

De asemenea, este important sa iei in calcul si inaltimea ta. Desi acest factor nu este unul critic, persoanele care au peste 1,85 au nevoie de un cadru mai inalt de 18 inch.

In cazul in care cadrul este alcatuit din otel, probabil bicicleta face parte dintr-o colectie mai veche. Modelele cu cadrul din carbon sau aluminiu sunt mai scumpe, insa aceste piese biciclete prezinta un nivel de calitate superior. Este posibil sa existe si un cadru care sa fie alcatuit din mai multe bucati de tevi sudate.

Franele

Franele reprezinta elementele principale de siguranta, deoarece, fara acestea, bicicleta poate scapa de sub control si astfel apare riscul de a face accident. Atat modelele cu actionare pe janta, cat si cele cu actionare pe disc pot fi mecanice sau hidraulice.

Franele mecanice au la baza un cablu din otel, care este montat intre maneta de pe ghidon si etrier. Acestea nu sunt foarte precise, insa pot functiona decent in cazul in care nu-ti doresti sa utilizezi bicicleta intens.

Franele hidraulice sunt piese biciclete mai puternice si poti sa te bucuri de beneficiile acestora pentru o perioada mai indelungata. Multe persoane sunt de parere ca sunt mai scumpe, insa in ultimii ani acest tip de frane a castigat multa popularitate.

Acest lucru a dus la o crestere in productie si la o scadere in pret. Nivelul de mentenanta pentru frana hidraulica este unul minim si nu trebuie sa-ti faci griji legat de faptul ca discurile se vor deforma in cazul unei excursii sau a unui drum pe munte.

Furca

Furcile rigide sunt amplasate in general pe bicicletele de viteza. Acestea nu contin amortizor, astfel ca raman eficiente doar pentru zonele unde nu exista denivelari.

Furcile mobile sunt, in schimb, piese de biciclete complexe, care functioneaza pe baza de arcuri. Acestea au o distanta de amortizare specifica, cu reglaj si prinderi. Arcul actioneaza cu o forta care produce comprimarea sau intinderea sa, avand loc apoi o deformatie elastica. Ulterior, forta aplicata este influentata de mecanismul basculei cadrului.

Exista si furci care au la baza aerul comprimat si prezinta suspensie pneumatica. Acestea functioneaza pe baza temperaturii si presiunii, distanta dintre molecule fiind cea care creeaza comprimarea si destinderea. Camera negativa exercita o forta opusa celei din camera pozitiva si ajuta pistonul sa avanseze in cilindru.

Cum sa alegi bicicleta potrivita?

Achizitia unei biciclete pare un proces dificil, insa lucrurile sunt mult mai simple in realitate. In general, bicicletele scumpe prezinta niveluri de performanta superioare si de aceea este recomandat sa nu alegi varianta cea mai ieftina.

In cazul in care intampini probleme la piese biciclete si trebuie sa le schimbi, asigura-te ca le achizitionezi pe cele noi dintr-un magazin de incredere. In felul acesta, te vei asigura ca sunt originale si vei sti sigur ca nu mai apar defecte.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
344 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger