AcasăDIVERSECare este viitorul banilor?

Care este viitorul banilor?

Este digital și susținut de băncile centrale, spune FMI.

Băncile centrale din întreaga lume se pregătesc să exploateze noile tehnologii, cu monede digitale(CBDC) câștigând avânt.

“CBDC-urile bine concepute sunt mai stabile în comparație cu activele cripto, care sunt inerent volatile”, a declarat Kristalina Georgieva, directorul general al Fondului Monetar Internațional, într-un discurs la un eveniment al Consiliului Atlantic.

„Acestea sunt încă primele zile pentru CBDC și nu știm cât de departe și cât de repede vor merge. Ceea ce știm este că băncile centrale își construiesc capacitatea de a valorifica noile tehnologii – pentru a fi pregătite pentru ceea ce va urma”, a precizat Georgieva.

„Dacă CBDC-urile sunt proiectate cu prudență, ele pot oferi mai multă rezistență, mai multă siguranță, o disponibilitate mai mare și costuri mai mici decât formele private de bani digitali.”

Până acum, aproximativ 100 de țări explorează CBDC-uri la un anumit nivel și câteva deja le distribuie către public.De exemplu, în Bahamas, Sand Dollar – CBDC-ul local – a fost în circulație de mai bine de un an.

Riksbank din Suedia a dezvoltat o dovadă a conceptului și explorează implicațiile tehnologice și politice ale CBDC.

În China, yuanul digital, care se numește e-CNY, continuă să progreseze cu peste 100 de milioane de utilizatori individuali.

În ianuarie, Rezerva Federală a SUA a emis un raport în care se spune că o monedă CBDC “ar putea schimba fundamental structura sistemului financiar american”.

FMI cu sediul la Washington este profund implicat în emiterea de CBDC, inclusiv prin furnizarea de asistență tehnică celor 190 de  țări membre.

Trei lecții despre monedele stabile

Creditorul global a publicat un studiu care evidențiază experiențele a șase bănci centrale – inclusiv cele din China și Suedia – care sunt pionieri în experimentarea monedelor stabile.

Lucrarea a subliniat trei lecții principale din experiențele acestor bănci centrale.

Prima este că nu există o soluție „unică pentru toate” pentru autoritățile de reglementare bancară din diferite țări.

„Nu există un caz universal pentru CBDC, deoarece fiecare economie este diferită. În unele cazuri, moneda CBDC poate fi o cale importantă către incluziunea financiară – de exemplu, acolo unde geografia este un obstacol în calea activității bancare fizice”, a spus Georgieva.

În alte cazuri,  CBDC ar putea oferi o rezervă esențială în cazul în care alte instrumente de plată eșuează, cum ar fi, de exemplu, atunci când Banca Centrală din Caraibe de Est și-a extins pilotul CBDC în zonele lovite de o erupție vulcanică anul trecut.

„Așadar, băncile centrale ar trebui să adapteze planurile la circumstanțele și nevoile lor specifice”, conchide directoarea FMI.

A doua lecție este că stabilitatea financiară și considerentele de confidențialitate sunt cruciale pentru proiectarea CBDC-urilor, iar băncile centrale se uită cu atenție la  impactul acestor monede asupra intermedierii financiare și acordării de credite.

Țările studiate în lucrarea FMI oferă CBDC care nu sunt purtătoare de dobândă, de aceea nu sunt atractive ca depozitele bancare tradiționale.

A treia lecție este că introducerea CBDC înseamnă “găsirea echilibrului delicat între tehnologia în sine și cadrul financiar și juridic”.

Acest lucru necesită timp, resurse și parteneriate strânse cu firme private pentru a distribui cu succes CBDC-uri, a construi portofele electronice, a adăuga funcții și a depăși limitele tehnologiei, notează The National.

În ceea ce privește politicile, țările vor trebui să ia în considerare dezvoltarea de noi cadre juridice, noi reglementări și noi jurisprudențe.

Factorii de decizie vor trebui să rezolve multe întrebări deschise, obstacole tehnice și compromisuri politice, pe măsură ce țările experimentează noi forme digitale de bani.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
685 afisari

2 COMENTARII

  1. Asta da sclavagism sa nu mai decizi nici pe castigul tau, sa te blocheze pt orice chichita stat , bsaca div entitati ca deja bancile devin niste ghisee unde primesti niste info si atat!!!Astia urmaresc manualul subjugarii omului la virgula!!

  2. Începe reversul ; metropole , capitale, orașe , orașele .tirguri , comune , sate , cătune , triburi ,și ginți la scara planetara .Cu atiți nebuni nu există cale de stopare . Așa ajungeți la a mea și Eva .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger