AcasăDIVERSECantina SS de la Auschwitz, un loc uitat în „epicentrul Holocaustului”

Cantina SS de la Auschwitz, un loc uitat în „epicentrul Holocaustului”

O fundație poloneză dorește să restaureze această clădire unde gardienii SS participau la petreceri în umbra crimelor comise în lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau.

„Cantina se afla în centrul vieții familiale și personale a responsabililor SS. Aici mâncau, beau, organizau ceremonii și petreceri. Este un loc uitat în epicentrul Holocaustului, unde se relaxau după ce își îndeplineau misiunea de a ucide oameni”, a declarat pentru AFP inițiatorul proiectului de restaurare, Dagmar Kopijasz. Fundația sa „Locuri auxiliare de memorie din Auschwitz-Birkenau (FPMP)”, fondată în 2013, lucrează pentru a salva de la uitare obiecte și clădiri legate de istoria Holocaustului. Construită în martie 1942, această fostă cantină este situată la 400 de metri de faimosul portal cu inscripția „Arbeit macht frei” prin care se intra în cea mai mare fabrică a morții din Europa. După război, construcția din lemn – capabilă să găzduiască 4000 de persoane – a devenit un depozit pentru cereale înainte de a cădea treptat în ruină. Deși devastată, cantina „poate fi salvată”, asigură Kopijasz, „planurile de restaurare sunt deja gata”. “Din punct de vedere istoric, această clădire ne-a furnizat informații asupra vieții sociale a personalului lagărului. Vom pune la dispoziția restauratorilor arhivele și competența științifică”, explică Pawel Sawicki, purtătorul de cuvânt al muzeului Auschwitz. Din cauza lipsei de fonduri, Fundația FPMB, care a început deja șantierul, intenționează să lanseze o strângere internațională de fonduri. Proiectul ar costa mai mult de șase milioane de euro. Auschwitz-Birkenau, situat în Polonia ocupată de naziști, a funcționat între iunie 1940 și ianuarie 1945. Aproximativ 1,1 milioane de oameni, marea majoritate dintre ei evrei din diferite țări europene, au pierit acolo, exterminați în camere de gaz sau decimați de  foame și epuizare. La 27 ianuarie 1945, lagărul a fost eliberat de Armata Roșie. Soldații sovietici descoperiseră atunci aproximativ 7.000 de supraviețuitori.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
630 afisari

5 COMENTARII

  1. Este bine ca polonezii vor sa faca neuitate crimele inimaginabile facute de nemti in acea perioada si sa intareasca vigilenta lumii intregi pentru a nu mai fi posibile astfel de atrocitati, aceasta in conditiile in care se observa tendinte de toleranta si de ascundere a acestor crime si fapte criminale si in unele cazuri de nerespectatre a hotararilor internationale privind condamnarea faptelor si desfiintare sistemului nazist , o astfel de incalcare s-a intamplat si in tara noastra RETROCEDANDU-SE FOSTELE PROPRIETATI ALE ORGANIZATIEI NAZISTE , FDGR-ului ca urmasa a acesteia , fapt ce reprezinta O INCALCARE GRAVA A HOTARARILOR INTERNATIONALE SI DUPA CUM SE VEDE NIMENI NU SESIZEAZA ORGANISMELE INTERNATIONALE !!!!!

  2. Vedeti ca sunt f f f multi evrei care spun ca nu au la cunostinta vreo crima facuta in campul de munca si ca pandemiile erau impiedicate prin dtt si zyklon b era un insecticid nu un gaz de omorat. Se faceau dusuri deoarece se compromitea forta de munca imensa din lagar care ducea muncitori in toatw zarile. Odata cu taierea aprovizionarii mortii au crescut de inanitie si au fost arsi tot pt a stapani pandemia. De fapt lagarul a fost folosit si de aliati un timp. Deci iata și evrei adevarati.

  3. In lagar veneau f multi prizonieri cu paduchi plosnite purici si scabie. Asta insemna febra tifoida malarie holera dar si tifos… Asta insemna sfarsitul masinariei de munca germane. Nimeni nu se juca cu.

  4. Si astazi la mormantari nu au voie decat 6 membri cosciugul e inchis sau sunt aruncati in gropi comune daca sunt neindentificati si stropiti cu var cum face Voiculescu. Pandemia i pandemie.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger