Cauta

Când școala seamănă cu o poveste: Fundația Dan Voiculescu susține proiectul „Incursiune școlară în copilaria literară”, care transformă literatura în animație

Ce se întâmplă când elevii nu mai privesc literatura ca pe o obligație, ci ca pe o ocazie de a se juca, de a învăța și de a crea ceva împreună? Răspunsul vine de la Colegiul Tehnic „Mircea cel Bătrân” din București, unde, cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului, 23 de liceeni au organizat o activitate care ar trebui replicată în cât mai multe școli din România.

Proiectul, intitulat „Incursiune școlară în copilăria literară”, este o combinație inspirată între studiul operelor scriitorilor români și explorarea creativă a temei copilăriei. Elevii au lucrat în echipe pentru a analiza copilăria a doi autori români, dar și pentru a crea punți între operele lor. Au compus dialoguri imaginare între personaje din cărți diferite, au dat viață acestor conversații și le-au transformat în animații folosind aplicații digitale.

Proiectul a fost susținut de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, care a premiat echipele de elevi pentru creativitate și implicare. Fundația nu este la prima colaborare cu inițiative educaționale menite să-i implice activ pe copii în procesele de învățare și să-i ajute să-și exprime ideile într-un mod modern și relevant.

Valoarea unui astfel de demers nu stă doar în rezultatul final, ci și în proces. Elevii au învățat cum să lucreze în echipă, cum să sintetizeze o idee dintr-o operă literară, cum să construiască o poveste coerentă și cum să o transpună digital. Poate că unii dintre ei nu vor uita ce a scris Ionel Teodoreanu despre adolescență tocmai pentru că au făcut un personaj să vorbească – la propriu – cu altul dintr-o operă de Mircea Eliade.

Motto-ul proiectului, „Să fim copii pentru înc-o zi!”, a fost trăit autentic. A fost o invitație de a reface, cu ochi de adolescent, legătura cu ceea ce înseamnă joc, imaginație, empatie.

Prin sprijinul Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, acest proiect a primit vizibilitate, validare și susținere. Într-o societate în care educația se luptă deseori cu rigiditatea, astfel de inițiative ne arată că schimbarea se face în clasă, de la elevi pentru elevi – cu sprijinul potrivit.

Ultimele stiri

  • DICTATURA NEOMARXISTO-GLOBALISTĂ/ADEVĂRATUL COMUNISM
  • Încă vicepremier? Dragoș Anastasiu a recunoscut că a plătit ani de zile „taxă de protecție” la ANAF
  • Seceta lovește crunt! Două râuri din Arad au secat complet. Primar: „Este totul uscat/ Fermierii foloseau apa la creșterea animalelor, iar acum…”
  • VIDEO. Cumplit! Șapte copii au murit, după ce o școală s-a prăbușit, în India. Bilanțul răniților
  • A semnat! Nicuşor Dan, undă verde pentru primul pachet de măsuri fiscale. Ce spune despre pachetul 2/„Nu sunt chestiuni care să fie dramatice”
  • „Casa Iubirii” sau rușinea televizată care ne face de râs în fiecare seară
  • Bianca-Maria Oană, elevă la Colegiul „Sfântul Sava” și cel mai tânăr paramedic SMURD din România: „Să fii medic înseamnă să lupți pentru viață în fiecare zi” – povestea tinerei selectate în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Vremea se schimbă simțitor, după valul de caniculă: Urmează o săptămână cu ploi și temperaturi mai scăzute/Prognoza ANM pentru luna august
  • Val de reacții internaționale după ce Macron a anunțat că Franța va recunoaște statul palestinian. Ce spun SUA și Israel
  • Doi români care se întorceau din Grecia, reținuți în Bulgaria pentru tentativă de mituire a unor polițiști de frontieră
  • Exit mobile version