AcasăDIVERSECand ai nevoie de un tratament pentru parodontoza si care sunt cauzele...

Cand ai nevoie de un tratament pentru parodontoza si care sunt cauzele acestei boli?

Dantura noastra necesita ingrijire constanta, deoarece, in caz contrar, ne putem confrunta cu diverse afectiuni, una dintre cele mai grave fiind parodontoza. Aceasta se manifesta prin inflamatia tesuturilor si a structurii osului dentar. Daca pacientul nu beneficiaza de un tratament corespunzator, afectiunea poate determina pierderea completa a dintilor.

Asadar, este o boala grava, care poate duce la edentatie totala, dar de existenta ei nu stiu multi. De obicei, primele simptome sunt ignorate, iar oamenii se prezinta la medic abia atunci cand afectiunea se afla intr-un stadiu alarmant. Din pacate, si copiii sau adolescentii pot ajunge sa aiba nevoie de un tratament parodontoza, boala nefiind specifica doar adultilor.

Care sunt cauzele acestei afectiuni?

Boala parodontala isi face aparitia atunci cand bacteriile se acumuleaza in cavitatea bucala si ataca tesuturile. De aceea, una dintre cele mai frecvente cauze ale parodontozei este ingrijirea orala necorespunzatoare. Nu toti oamenii stiu cat de important este sa-si perieze dintii de doua ori pe zi si nici cat de necesara este folosirea unor metode complementare de ingrijire dentara, asa cum este dusul bucal, apa de gura sau ata dentara.

Din cauza unei igiene orale deficitare, placa bacteriana nu este indepartata complet, iar depunerile ramase pe dinti sau in locurile mai greu accesibile ale danturii incep sa distruga tesuturile de sustinere.

Alti factori care determina aparitia parodontozei sunt fumatul, consumul de alimente nesanatoase, dar si factorii genetici.

Cand ai nevoie de un tratament parodontoza?

Primul simptom pe care oamenii il ignora este sangerarea gingivala aparuta, de obicei, in timpul periajului dentar. Gingiile devin sensibile, se inflameaza, iar pacientii se confrunta cu dureri usoare la nivelul dintilor, dar pentru ca disconfortul resimtit este mic, nu se prezinta in timp util la medic.

Urmatoarele simptome care pot aparea in cazul parodontozei:

  • halitoza (respiratie neplacuta);
  • gingii retrase de pe suprafata dintilor;
  • senzatie de disconfort la contactul cu alimente reci sau foarte fierbinti;
  • mobilitate dentara;
  • abces dentar.

In cazul in care ai observat unul sau mai multe simptome, nu mai amana vizita la o clinica stomatologica, deoarece, in stadiul incipient, tratamentul pentru parodontoza va fi simplu (o igienizare profesionala).

In cazul in care boala parodontala ajunge intr-un stadiu avansat, vei avea nevoie de un tratament complex. Atunci cand inflamatia patrunde in zona dintre gingie si dinte, medicul trebuie sa efectueze un chiuretaj in camp inchis, adica sa elimine tesutul osos deteriorat de sub gingie. Daca a aparut deja mobilitatea dentara, va fi necesara si folosirea unor substante de tip antibiotic.

Care sunt metodele de preventie?

Cel mai bun tratament parodontoza va fi intotdeauna preventia. De aceea, este important sa ai grija de dantura ta in fiecare zi, printr-o curatare adecvata, si sa te prezinti la cabinetul medicului dentist de minimum 2 ori pe an pentru efectuarea unei igienizari profesionale.

De asemenea, alte metode prin care poti preveni aceasta boala sunt reducerea consumului alimentelor dulci sau fainoase si renuntarea la fumat, daca ai acest viciu. Mai multe sfaturi utile poti primi de la specialistii clinicii Dental Excellence. Acestia iti vor oferi cel mai bun tratament parodontoza si te vor invata ce trebuie sa faci in continuare pentru a te bucura de o dantura frumoasa si sanatoasa!

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
206 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger