AcasăDIVERSECanabisul - drum cotit: legalizarea rămâne o excepție în întreaga lume

Canabisul – drum cotit: legalizarea rămâne o excepție în întreaga lume

Legalizarea canabisului pentru uz personal în scop recreativ, așa cum este cazul în Germania începând de luni, rămâne o excepție în lume

Legalizarea canabisului pentru uz personal în scop recreativ, așa cum este cazul în Germania începând de luni, rămâne o excepție în lume.

În Uniunea Europeană, Malta a fost prima țară care a urmat acest exemplu, urmată de Luxemburg. În alte părți ale lumii, Uruguay și Canada sunt exemple rare de țări care au legalizat marijuana. Autorizarea acestei plante psihotrope pentru uz medical este mult mai răspândită.

Pionierii europeni

Malta a fost prima țară europeană care a legalizat cultivarea și consumul de marijuana în sfera privată. Legea adoptată în decembrie 2021 autorizează deținerea a până la șapte grame și cultivarea a până la patru plante. Consumul în public sau în fața minorilor rămâne interzis.

În Luxemburg, legea autorizează, începând cu iulie 2023, cultivarea a până la patru plante de canabis pe gospodărie. Consumul este permis doar în sfera privată.

În Germania, de la 1 aprilie, orice persoană de peste 18 ani va putea cumpăra canabis, în limita a maximum 25 de grame pe zi, prin intermediul unor asociații non-profit. De asemenea, este posibil să se cultive până la trei plante pentru uz personal.

Olanda, Spania, Portugalia, Georgia

Contrar credinței populare, vânzarea și consumul de “iarbă”  nu sunt legale în Olanda, dar sunt tolerate și reglementate, în special prin intermediul coffeeshop-urilor.

Un experiment a fost lansat la sfârșitul anului 2023 în două orașe olandeze pentru a stabili un circuit legal de cultivare a canabisului și de aprovizionare a localurilor populare.

În Spania, notează AFP, producția pentru consumul personal este tolerată în spații private, dar comercializarea și consumul public sunt interzise.

Portugalia a dezincriminat canabisul și drogurile dure în 2001. Consumul nu mai este ilegal și nici posesia pentru uz personal. Dar traficul și comercializarea rămân interzise.

În 2018, Curtea Constituțională din Georgia a dezincriminat consumul, fără a ridica interdicția privind vânzarea și cultivarea canabisului.

Uruguay, pe primul loc în lume

În decembrie 2013, Uruguay a devenit prima țară din lume care a legalizat producția, distribuția și consumul de canabis. Sunt posibile trei tipuri de acces: cultivarea la domiciliu pentru consum personal, apartenența la un club sau achiziționarea de la o farmacie.

În Mexic, Curtea Supremă a dezincriminat consumul de marijuana în scop recreativ în iunie 2021, înainte de a relaxa criteriile pentru posesie în mai 2022.

În Jamaica, canabisul rămâne ilegal, dar din 2015 posesia și cultivarea la scară mică au fost dezincriminate.

Canada, pe primul loc în G7

În octombrie 2018, Canada a devenit prima țară din G7 care a legalizat canabisul în scop recreativ. Legislația limitează posesia personală la 30 de grame și la patru plante pe gospodărie. Este la latitudinea provinciilor să organizeze vânzările în magazine publice sau private autorizate.

În Statele Unite, consumul, vânzarea și deținerea de canabis rămân interzise de legislația federală. Dar au fost introduse derogări atât pentru uz medical, cât și pentru uz recreațional. În prezent, utilizarea personală în scop recreativ este autorizată doar în douăzeci de state americane.

În iunie 2022, Thailanda a eliminat canabisul de pe lista sa de stupefiante și a dezincriminat cultivarea, consumul și vânzarea. De atunci, însă, actualul guvern a încercat să facă cale întoarsă, anunțând în februarie 2024 un proiect de lege care ar face din nou ilegală utilizarea recreativă a marijuanei.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
147 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger