AcasăDIVERSECălătoriile, o mega-afacere de peste 15 trilioane de dolari

Călătoriile, o mega-afacere de peste 15 trilioane de dolari

Mulțimile de călători care umplu aeroporturile din multe părți ale lumii în această vară sunt un semn al ceea ce urmează pentru turism.

Până în 2033, călătoriile vor deveni o industrie de 15,5 trilioane de dolari – reprezentând mai mult de 11,6% din economia globală. Aceasta reprezintă o creștere de 50% față de valoarea de 10 trilioane de dolari în 2019, când călătoriile au reprezentat 10,4% din produsul intern brut mondial.

Prognoza pe 10 ani vine de la World Travel &; Tourism Council (WTTC), principalul grup de advocacy dedicat cuantificării impactului economic al industriei. Deși a fost lansat în luna mai ca parte a unui raport privind impactul economic mondial asupra călătoriilor din 2023, datele nu au circulat dincolo de un set mic de directori din industrie până acum.

Raportul descompune contribuțiile economice ale principalelor piețe turistice din lume și dezvăluie primele cinci cele mai puternice economii de călătorie și turism începând cu 2022 în ceea ce privește contribuția la PIB. Acestea au rămas aceleași ca înainte de 2019: SUA, China, Germania, Marea Britanie și Japonia, Japonia depășind Marea Britanie în cea mai recentă listă. Franța, Mexic, Italia, India și Spania au completat top 10.

Raportul include, de asemenea, cifre privind contribuția călătoriilor și turismului la piața muncii. În ansamblu, industria va angaja până la 430 de milioane de persoane până în 2033, comparativ cu 334 de milioane în 2019. Aceasta reprezintă aproximativ 1 din fiecare 9 locuri de muncă la nivel global.

Nu este vorba doar de faptul că deplasările reprezintă o felie enormă a economiei globale, ci și de creșterea mult mai rapidă decât economia în general.”Economiștii spun că PIB-ul global va crește pe o bază anualizată de aproximativ 2,6% pe an”, subliniază Julia Simpson, președinte și director executiv al Consiliului Mondial al Călătoriilor și Turismului. „În călătorii și turism, ne așteptăm la o creștere anuală de aproximativ 5,1%”.

O altă proiecție a WTTC indică schimbări majore în curs de desfășurare: în următorii 10 ani, economia de călătorie din SUA, care este cea mai mare din lume în ceea ce privește producția economică totală anuală de 2 trilioane de dolari, își va pierde coroana în favoarea Chinei.În 2033, se preconizează că sectorul călătoriilor din China va contribui cu 4 trilioane de dolari și va reprezenta 14,1% din economia țării.

Înainte de pandemie, turiștii chinezi reprezentau 14,3% din cheltuielile globale de călătorie în străinătate. Revenirea lor a fost  întârziată din cauza închiderii prelungite a frontierelor, care a fost ridicată abia în ianuarie 2023. Dar restul lumii a compensat. America Latină, America de Nord și Europa au condus la o redresare suficient de puternică, arată raportul WTTC, încât industria se așteaptă să revină aproape la nivelurile din 2019 până la sfârșitul acestui an.

author avatar
Radu Jacotă Redactor