Cauta

Câinii războiului

Armatele din întreaga lume au folosit de mult timp câini pentru a adulmeca probleme.

Actor pe fază, președintele ucrainean Volodimir Zelelenski și-a dezlănțuit câinii de război împotriva lui Vladimir Putin și, încă o dată, a reușit o lovitură de propagandă.

În trecut, Putin nu a ezitat să se folosească de animale în avantajul său: a pozat la bustul gol  pe cal, făcând să se accelereze pulsul oricărei rusoaice cu sânge roșu, iar în 2007 și-a adus faimosul labrador Konni la o întâlnire cu Angela Merkel, deși fostul cancelar se temea de câini.

Zelenski merge pe Jack Russell( terrier) și la începutul acestei luni l-a decorat pe Patron(Glonț). Câinele genist și instructorul său  Mikhailo Iliev de la Serviciul de Protecție Civilă, au detectat și dezamorsat peste 200 de dispozitive explozive de la începutul războiului.

Zelenski i-a înmânat o medalie lui Patron, în prezența premierului canadian Justin Trudeau, a cărui țară a furnizat o parte din tehnologia folosită de unitățile ucrainene de dezamorsare a bombelor.

În timpul desfășurării armatei britanice în Irak și Afganistan la începutul acestui secol, câinii sniffer au fost dresați să detecteze dispozitive explozive improvizate și șase și-au pierdut viața. Unul dintre ei, un cocker spaniel pe nume Theo, a primit Medalia Dickin, echivalentul pentru animale al Crucii Victoria, după ce a fost ucis alături de conductorul său, caporalul Liam Tasker, în provincia Helmand în 2011. Cei doi au fost creditați cu detectarea a 14 bombe și a unor ascunzători de arme ale talibanilor în cinci luni.

Mai mult de un deceniu mai târziu, lumea are un nou erou canin în persoana lui Patron, iar Ucraina a obținut un nou succes în fața Rusiei într-un război propagandistic pe care îl câștigă detașat. Pagina de Instagram a lui Patron are 300.000 de urmăritori.

Patron amintește de un alt patruped care a cucerit inima unei națiuni. În 1945, multe ziare britanice au publicat povestea lui Rob, un collie de rasă încrucișată care a efectuat „multe misiuni neplăcute” cu Special Air Service( SAS) în spatele liniilor inamice din Italia și Franța.

Rob a primit, de asemenea, Medalia Dickin – numită după Maria Dickin, fondatoarea Dispensarului Popular pentru Animale Bolnave – iar în 1989 a fost piesa centrală a expoziției „Animale în război” de la Muzeul Imperial de Război.

Expoziția, notează The Spectator, a trezit amintirea lui Jimmy Hughes, un ofițer SAS din al doilea război mondial, care a mărturisit ulterior că Rob nu era chiar eroul din tradiție. În ianuarie 1945, stăpânii câinelui au cerut să îl primească înapoi, dar SAS s-a atașat de Rob și a vrut să îl păstreze.

Hughes le-a scris proprietarilor explicându-le că Rob „a ajutat regimentul în operațiunile din spatele liniilor inamice” și că prezența lui în rândurile lor era esențială. Totul a fost o ficțiune. Războiul lui Rob a constat în principal din dresaj în unitatea SAS din Essex, dar proprietarii săi au fost încântați și au anunțat presa, care a lansat o campanie de succes pentru a-l decora cu Medalia Dickin.

Nici SAS și nici Rob nu au lăsat să se înțeleagă că totul a fost un șiretlic atunci când au mers la Londra pentru a primi medalia. Soldații au primit bere gratis, Rob s-a ales cu un os, iar presa cu o poveste bună.

Ultimele stiri

  • Un feribot s-a scufundat în largul insulei Bali: patru morți și zeci de persoane dispărute – VIDEO
  • Bolojan se vede azi cu sindicaliștii. Discuții esențiale la Palatul Victoria
  • Primele rezultate la Evaluarea Națională 2025, afișate joi. Elevii nemulțumiți de note pot depune contestații
  • Caricatura Zilei
  • Din toamnă încep operațiunile de extindere a Parcului Tudor Arghezi
  • Horoscop 3 iulie 2025 – Sentimentele tale sunt profunde
  • Alege ce citești
  • Trump distruge Serviciile secrete americane
  • Artizanii indieni de încălțăminte profită de scandalul sandalelor Prada
  • Sluga Nicușor Dan ne bagă în război cu Rusia!
  • Exit mobile version