AcasăDIVERSEBucurați-vă de vacanță! Canicula nu amenință oferta turistică europeană

Bucurați-vă de vacanță! Canicula nu amenință oferta turistică europeană

Industria ospitalității are un mesaj pentru cei care ar putea fi speriați de temperaturile caniculare și de peisajele infernale ale incendiilor de pădure: lăsați la o parte temerile și bucurați-vă în continuare de vacanță.

Industria turismului din Europa a dovedit că se poate adapta schimbărilor climatice

În Grecia, 20.000 de persoane au fost evacuate din Rodos în weekend, în urma incendiilor care au cuprins părți ale insulei, iar ministrul britanic de externe Andrew Mitchell, citat de Politico,  a declarat că „nu ar călători” acolo în acest moment. Însă ministrul grec al turismului, Olga Kefalogianni, a minimalizat amenințarea, subliniind că doar o „mică parte” (20%) din suprafața insulei a fost afectată. Prin urmare, „toată lumea este în siguranță”.

În Italia, unde Roma a atins un record de 46 de grade Celsius în ultimele zile, în timp ce în nordul țării au avut loc inundații, iar aeroportul din Palermo, în Sicilia, a fost închis marți timp de câteva ore din cauza incendiilor de vegetație care se apropiau, mesajul este același.

„Temperaturile ridicate nu compromit în niciun fel oferta noastră turistică care rămâne solidă, de calitate, variată și durabilă”, a declarat ministrul turismului, Daniela Santanche, adăugând: „Vă așteptăm în Italia”.Ea a fost susținută de șefa autorității de turism a țării, Ivana Jelinic: „Aș vrea să îi asigur pe vizitatorii care vin în Italia din toate colțurile lumii că aici vor găsi condiții potrivite pentru sezonul estival, fără critici deosebite și fără niciun risc”.

Potrivit unui studiu realizat de Comisia Europeană de Turism, doar 7% dintre călătorii europeni intervievați  au spus că vremea extremă a fost cea mai mare preocupare a lor legată de vacanță.

Și în timp ce 82% dintre cei chestionați în cadrul unui sondaj Eurobarometru din 2021 au declarat că ar fi pregătiți să își schimbe obiceiurile de călătorie și turism pentru a fi mai sustenabile, factorii de mediu au fost printre cei mai puțin importanți parametri după care turiștii își aleg destinația.

Există o creștere a numărului de călătorii în țări precum Republica Cehă, Bulgaria și Irlanda, spune David Garcia Leon, analist în domeniul schimbărilor climatice la Comisia Europeană.În general, turiștii sunt mai mult preocupați de tarifele operatorilor și hotelierilor, decât de temperaturile extreme.

Turismul reprezintă aproape 10 % din PIB-ul UE și angajează aproximativ 23 de milioane de persoane. În cazul destinațiilor tradiționale de vacanță, precum Grecia, impactul este chiar mai mare, sectorul reprezentând un sfert din economie.

Deși multe veri recente au fost marcate de temperaturi ridicate și de incendii de vegetație, factorii de decizie politică abia acum încep să conștientizeze această problemă.

Strategia Comisiei Europene în domeniul turismului se referă la măsuri de atenuare a schimbărilor climatice și de adaptare la acestea, care  „ar trebui să fie întotdeauna incluse în strategiile de turism inteligent și durabil la nivel național, regional și local”.

Dar industria turismului european a dovedit că se poate adapta climei extreme. Ca dovadă, numărul călătoriilor și rezervărilor crește în mod vizibil în această vară. Peste jumătate din destinațiile de pe continent se așteaptă la o revenire la mai mult de 80% din cifrele anului trecut.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
99 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger