AcasăDIVERSEBruxelles vs Big Tech. Cine câștigă?

Bruxelles vs Big Tech. Cine câștigă?

UE tocmai a anunțat investigații asupra Apple, Alphabet și Meta, în cadrul primelor măsuri ale legii sale istorice privind piețele digitale

Uniunea Europeană tocmai a anunțat investigații asupra Apple, Alphabet și Meta, în cadrul primelor măsuri ale legii sale istorice privind piețele digitale.

Apple și Alphabet, proprietarul Google, au fost acuzate de favorizarea propriilor magazine de aplicații, în timp ce Meta, proprietarul Facebook, este cercetată pentru utilizarea datelor cu caracter personal în scopuri publicitare. Dacă vor fi găsite vinovate, companiile riscă amenzi de până la 10 % din cifra de afaceri globală.

Digital Markets Act

DMA, un set de reguli de amploare dezvăluit în martie 2022, are ca scop să țină sub control puterea de piață a șase „gatekeepers”: Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta și Microsoft. Este urmărit îndeaproape în întreaga lume ca un test pentru a vedea cum pot fi reglementați cu succes giganții tehnologiei.

UE a amendat Apple cu peste 1,8 miliarde de euro pentru că a înăbușit concurența serviciilor rivale de streaming muzical, într-un caz de lungă durată care datează din 2021. O altă confruntare cu Bruxelles-ul în această lună s-a încheiat cu Apple permițând pentru prima dată ca aplicațiile să fie descărcate direct de pe site-urile web ale dezvoltatorilor lor.

Apple simte amenințarea și de cealaltă parte a Atlanticului. Departamentul de Justiție al SUA a anunțat săptămâna trecută că a dat în judecată compania pentru că s-ar fi folosit de puterea sa în sectorul smartphone-urilor pentru a strivi concurența.   Procurorul general Merrick Garland a precizat că venitul net al Apple – care a fost de 97 de miliarde de dolari în 2023 – „depășește PIB-ul a peste 100 de țări”, în mare parte datorită succesului iPhone-ului.

„Cei șapte magnifici”, greu de învins

Înapoi în Europa, unii sunt sceptici că acțiunile Bruxelles-ului vor avea efectul dorit. Judecând după prețurile record ale acțiunilor de care s-au bucurat unele dintre aceste companii în ultimele luni, nici Wall Street nu crede acest lucru. Nu degeaba Microsoft, Amazon, Meta, Apple și Alphabet – alături Nvidia și producătorul de mașini electrice Tesla – au fost supranumite „Cei șapte magnifici” pentru contribuția lor supradimensionată la randamentele bursiere.

Totuși, apar semne că această exuberanță a acționarilor ar putea atinge apogeul. Magnații din domeniul tehnologiei Peter Thiel, Jeff Bezos și Mark Zuckerberg se numără printre cei care au vândut sute de milioane de dolari din acțiunile companiilor lor în acest trimestru.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
182 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger