AcasăDIVERSEBombă. Schimbările climatice nu există în România. Temperatura a crescut cu doar...

Bombă. Schimbările climatice nu există în România. Temperatura a crescut cu doar 0,6 grade

Încălzirea globală, un mit?

România nu a fost afectată de schimbările climatice în nici un fel, spun specialiștii. Seceta din iulie și august este un fenomen absolut obișnuit în țara noastră, iar temperaturile nu au crescut decât cu 0,6 grade, ceea ce înseamnă foarte puțin. Nici la nivel global nu se manifestă schimbări fundamentale, fiind vorba doar de ciclicitatea apropierii și îndepărtării pământului de soare.

Știrile alarmiste despre schimbările climatice, cu care suntem bombardați zi de zi, nu au legătură cu realitatea. Cel puțin în România, acestea nu au avut niciun efect, în condițiile în care temperaturile au crescut cu doar 0,6 grade Celsius. În ce privește seceta din lunile iulie și august, aceasta este normală pentru țara noastră, ne spune dr. Mihail Dumitru, directorul științific al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului.

”Anul acesta, în Moldova este secetă pedologică și în unele areale este foarte intensă, într-adevăr, dar au fost și ani cu producții record și de foarte bună calitate. Spre Craiova nu se mai simte această secetă pedologică, deși s-a tot vorbit despre deșertificare în acea zonă. Deșertificarea este un cuvânt prea dur pentru România, pentru că acum vorbim de niște simptome de aridizare. La noi secetă a fost întotdeauna în lunile iulie și august, deci nu este ceva nou. Nu s-au produs schimbări majore în ultimii ani ca să vorbim de vreo situație de dezastru, de calamitate și că ar urma să ne pregătim de o criză formidabilă. Avem cam aceeași temperatură, cu plus de 0,6 grade, cam aceleași precipitații, deși a apărut un fenomen de dezordine în distribuția precipitațiilor. Lumea s-a speriat că, în ultima vreme, nu prea am avut ierni, că au fost mai blânde și cu zăpadă puțină”, ne-a declarat dr. Mihail Dumitru.

Urmează răcirea

O creștere de 0,6 grade este o creștere, dar precipitațiile nu au scăzut decât foarte puțin și nimeni nu poate să-mi spună că zonalitatea vegetației s-a schimbat sau că e în curs de schimbare totală, susține dr. Mihail Dumitru. Acesta arată că totdeauna am avut secetă în Dobrogea, în Bărăgan, în Sudul țării.

”Se știe că iunie, iulie și august au fost secetoase în aceste zone, de aceea toți cei care lucrează în ameliorarea cerealelor vor să obțină un grâu pe care să-l recolteze pe 25 iunie, nu după 1 iulie, când se instalează călduri mai mari și nu se mai produce umplerea bobului cum trebuie. Nu este ceva absolut nou, e mai mult modă și aliniere la recomandările formidabile care ni se fac. Trebuie să judecăm pentru propria țară, pentru propriii cetățeni. Am avut fenomenele acestea, le vom avea tot timpul și totul este să învățăm să aplicăm tehnologii din ce în ce mai bune, să citim din ce în ce mai mult”, ne-a precizat dr. Mihail Dumitru. Acesta ne spune că la noi în țară nu s-a schimbat clima, ci avem niște modificări pe ici pe colo. La nivel global, este vorba despre elipsă, când se rotește pământul în jurul soarelui, iar acum pământul este mai aproape de soare și este mai cald. Pe măsură ce timpul trece, pământul se îndepărtează și atunci e mai frig și atunci o să spună să s-a răcit planeta din cauza poluării, susțin specialiștii.

Singura schimbare, codurile de la ANM

O singură schimbare fundamentală s-a produs în România: codurile de la ANM care ne sperie, susține dr. Mihail Dumitru. ”A fost un cod roșu la Craiova, se mai întâmplă, o să mai fie și în alte locuri. Dar eu am avut cod roșu în cartierul Berceni și nu a picat nicio picătură. În alte zone ale Bucureștiului a fost, într-adevăr, ploaie puternică, dar astea sunt noutăți?  Numai că, în grija noastră față de cetățean, îl avertizăm prin aceste coduri, ca el să nu se ducă cu un copil de mână sau în zone care s-ar putea să fie inundație. Climatologii spun că este posibil să se accentueze fenomenele meteorologice extreme, nu spun când, spun că este posibil, că va fi peste 50 de ani sau niciodată, nu se știe”, a mai afirmat dr. Mihail Dumitru, directorul științific al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.041 afisari

17 COMENTARII

  1. Hai ca sunteți prosti facuti gramada, intrebati un meteorolog dacă nu va duce sa cautati pe google sa vedeți ce înseamnă o crestere de 0.6 grade.

    Ratatilor

    • Ministrul agriculturii Petre Daea este un Geniu al Prostiei
      Romania are productii record la hectar

    • UN GUVERN DE MAFIOTI CE S-AU ALIAT IN ” COALITIE” PENTRU A JEFUI IN „LINISTE” POPORUL SI CETATENII
      ACUM E LINISTE SI SUN MULTUMIT DE GUVERN SPUNE LIKEAUA PRINCIPALA , TURISTUL LUCRULUI BINE FACUT ,ESUATUL STERP , BUN LA NIMIC ,
      SLOGANURILE CURG GRETOS , SI UNII DIN PRESA SPECIALIZATA LA LINSUL IN COOR SUNT ZILNIC LA SUSTINEREA ACESTOR JEGURI SPURCATE

      ZIARE.COM SITEUL EXCREMENTELOR SI JEGURILOR PUPIN CURISTE COMUNISTE

      ZIARE.COM SITE-UL EXCREMENTELOR IMPUTITE CE PUBLICA NUMAI MIZERII COPIATE DE PE INTERNET
      DOBITOCIMEA PRESEI DE WC SUNT PE ZIARE.COM
      INSULTE SI AMENINTARI GRAVE DACA SPUNETI CEVA CE NU LE CONVINE POSTACILOR PUPIN CURISTI LINGAI DE GAOOZURI PLI

  2. SERIOS? A DISPARUT COMPLET LACULA AMARA, SECAT! IN COPILARIE MARGEAM IN VACANTA CU PARINTII VARA LA SCALDAT ACOLO!
    Nu e vorba de „incalzire”, ci de schimbari climatice, care sunt reale!
    Nu fiti prostani, ca va pierdeti audienta, si asa subtirica!

  3. E război meteorogic. O spun generali NATO, o spune și gen. Emil Strainu, singurul care are curaj sa o spună deschis în Romania. Doar tâmpit sa fii sa nu înțelegi ce se întâmplă. România este o tara mica și totuși sunt perioade când jumătate este arsa de Soare și jumătate este luata de ape. Apoi amplitudinea fonomenelor de arșița si furtuna. Numai Mateeasca și Bojaroiaca alături de Duță nu înțeleg nimic. De exemplu mâine, la Atena vor fi 31 de grade C iar la Timișoara sunt 34. Pai parca pana mai ieri ardea, la propriu, Grecia nu Banatul. Dar dacă recunoști război meteo trebuie sa recunoști și faptul ca romanii suferă ca prostii iar amerlocii sunt neputincioși să-i apere. Și atunci, la ce mai pierd vremea pe aici?

  4. Dr. Mihail Dumitru, directorul științific al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului, trebuie supus unor controale medicale.
    Ca si Catu [psibil ca are probleme cu capul. Ca si el, Catu ne spunea cat de bine traim si noi ne zbateam in saracie si nevoi.
    O lume intreaga vede ca tarile ard, paduri si case sunt arse, cetatenii sunt nevoiti sa se adapoateasca in subsoluri, oamenii se sufoca, precipitatiile nu mai asigura de mult necesarul de apa din sol, zone intregi se desertifica si … acest personaj ne spune ca este normal.
    Domnule, da seceta a mai fost, dar tarile nu au mai ars asa cum ard in ultimii 5-6 ani.
    Si tarile ard ca peste tot sunt oameni ca tine cu titluri de doctori si savanti, dar in realitate sunt oameni fara discernamant, nepregatiti, in gura carora se uita guvernele si care, prin nepriceperea lor, sau poate din reaua lor vointa, au dus omenirea in pragul distrugerii.
    Du-te domnule, ia-l pe Catu si, calatorie sprin..

    • Daca si asta e doctor , spune multe despre doctoratele din Romania. Cred ca omul acesta nu a iesit din cartierul lui de cand s-a nascut. Sau a trait prea putin , sau a trait degeaba. Pai mai omule, zapezile de 2 metriidin anii 70-80 , ce erau nu apa care se infiltra in pamant? Unde sunt acelea. Toamna si primavara ploua de trebuia sa stau in casa cu zilele. In afara de asta diferenta intre zi si noapte nu a fost mai mare de 5 grade. Temperatura la umbra este cum e, dar ultravioletele nu mai ies din maxim. Nici nu mai au gradatii pe aparate pt. ultraviolete. Doamne dumnezeule nu am crezut ca o sa vad atata prostie, sa vezi cu ochii si sa spui ca nu este,

  5. Băgați-va în coor analiza. Peste tot în țară sunt râuri aproape secate, iar pe mari suprafețe recolta e compromisă. Când eram copil, iarna era zăpadă mare, vara ploua des și rar trecea temperatura de 30°, iar acuma +30 e ceva normal.

    • Mai studiază piticule. Cauze aiurea poate găsi oricine pentru orice efect. Prind doar la cei cu gânditoarea odihnită….

  6. Stimata Autoare A Articolului Claudia Marca
    Daca observati sunt vreo 3 „arme” folosite de niste ani buni In Acest Razboi Clasic Psihologic Cibernetic Biologic Monetar Financiar Comercial Valutar Alimentar …sper ca am enumerat suficiente
    1.Mass Media si Big Tech IT&C
    2.Big Pharma Spitale Farmacii etc
    3.Complexul Militar Industrial

  7. Înseamnă ca Pământul nu se mai învârte pe orbita dacă e aproape de Soare…de vreo 40 de ani!
    Încă un „doctor” la fără frecventa…

    • @AmonRa 2022-07-14 12:47 12:47:09
      Nu costa nuimic sa citesti sa te lamuresti sa incerci sa intelegi si eventual sa inveti
      https://ro * .wikipedia.org * /wiki/ * Sistemul_solar
      https:// * en.wikipedia.org * /wiki/Zodiac
      https:// * en.wikipedia. * org/wiki/ * Milky_Way
      Cum ar fi zis tovarasul lenin….invatati invatati si iar invatati…

  8. Așa este la noi la români. Trebuie să ne dăm cu stângul în dreptul și să ne credem mai deștepți decât alții. Ne câtă greierii prin crăpătura călcâielor și a pământului iar noi spunem că nu avem secetă. Iată de ce nu avem irigații și când vine cineva să pună lucrurile la punct se trezește câte un Dinu Păturică să spună „lasă bre, așa este bine”. Mai vin și nilșe troglodiți din ONG-uri, sau trădători, care să spună că sistemul de irigații modifică mediul și că nu trebuie dezvoltat. Halal, națiune!

  9. Știți cum e cu vremea asta ? SCHIMBĂTOARE … dar în rău și în tăt mai rău. Se zice că Dumnezeu o jurat că n-o să mai fie (facă) potop … dar de ARȘIȚĂ n-o zâs nimică ?
    CONCLUZIA: … ați tăiet pădurile .. rați-ai dreaq’ ?! ….

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger