AcasăDIVERSEBolizii electrici sunt prea silențioși. Ferrari mărește zgomotul motoarelor

Bolizii electrici sunt prea silențioși. Ferrari mărește zgomotul motoarelor

Ferrari a dezvăluit un brevet pentru un sistem de difuzoare externe care va emite o coloană sonoră autentică” legată direct de sistemul de propulsie al viitoarelor modele complet electrice ale companiei, primul dintre ele urmând să sosească în 2025.

Producătorul din Maranello  are ca obiectiv 40% din vânzările de vehicule electrice până în 2030, dar sunetele motoarelor – de la V6, la V8 și V12 – riscă să devină de domeniul trecutului în trecerea la propulsia electrică.

În timp ce brevetul depus la Biroul pentru mărci comerciale din SUA nu urmărește să reproducă semnătura sonoră a unui motor clasic, acesta arată că Ferrari se gândește la modul în care vor fi percepute viitoarele sale modele, la legătura lor cu moștenirea companiei și așteptările clienților mai tradiționaliști.

Dosarul, descoperit pentru prima dată de Carbuzz, prezintă planurile pentru un „vehicul rutier echipat cu un dispozitiv de  amplificare a unui sunet care poate fi asociat unui motor electric”. Se crede că acest sunet va fi, prin urmare, proporțional cu viteza autovehiculului și, eventual, chiar și cu accelerația.

Este o zonă de dezvoltare din ce în ce mai frecventă la mașinile noi, Abarth, divizia de sport a Fiat,  echipând noul  model 500 electric cu un difuzor care generează un sunet asemănător cu cel al unui motor cu combustie – un zgomot profund și grav care conferă mașinii o amprentă unică.

Planurile Ferrari se leagă de ce a declarat anul trecut Ernesto  Lasandra, directorul de cercetare și dezvoltare. Echipa sa lucrează la o „semnătură sonoră” pentru vehiculele electrice, la fel ca în cazul motoarelor cu combustie. „Vor avea semnături diferite, dar ambele vor stârni sentimente și emoții”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
258 afisari

3 COMENTARII

  1. Wow, cat o costa un sistem din asta extern, ca tare mi-as monta si eu unul in dos sa-mi amplific sunetele flatulentei post iahnie de fasole. Poate-si pune unul si Greta Medioacra sa-si amplifice ghioraiturile de mate pline cu larve de gandac de balegar.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger