AcasăDIVERSEBig Data, o creatură omniprezentă, atotștiutoare și atotputernică

Big Data, o creatură omniprezentă, atotștiutoare și atotputernică

Generăm inundații de date prin căutările noastre pe internet, interacțiunile noastre online, datele noastre de geolocalizare … Și odată sortate și analizate, algoritmii sub formă de supercalculatoare ne cunosc mai bine decât noi înșine.

Big Data este fluxul tuturor datelor pe care le livrăm online, fie că sunt date de sănătate, datele pe care Facebook le colectează de la utilizatorii săi – profiluri, ansamblul interacțiunilor noastre, fotografii, e-mailuri, emoji-uri , cumpărături etc. Creatura știe absolut totul despre noi, dar nu o putem vedea. Nu suntem departe de 1984 a lui George Orwell.

“Este ca un zeu care ne poate conduce viața, dar  strict invizibil”, observă Sylvian Louradour, informatician și autor al cărții The New Now.

“Adunând aceste miliarde de date digitale, serverele  Big Data ajung să știe mai multe despre noi decât noi înșine”, adaugă el.  “Dacă am încrucișa datele cumpărăturilor noastre cu consultațiile noastre medicale, călătoriile noastre, relațiile noastre, am vedea lucruri despre care probabil nu am fost conștienți, dar care există”.

Credința în inteligența artificială

Într-adevăr, este nevoie de credință pentru a se baza pe o putere invizibilă superioară. Omenirea alienată a găsit-o: inteligența artificială, care are infinite capacități de calcul și de prelucrare a datelor. Este deja capabilă să gestioneze operațiuni militare sau medicale.

Dar îi lipsesc toate celelalte ingrediente ale inteligenței umane: emoție, rațiune, gândire critică, capacitatea de abstractizare, bun simț … tot ce vă permite, dragi cititori, să vă diferențiați de Siri, Alexa și Ok Google.

“Zeul digital” scapă de sub control

Oamenii au creat acest zeu digital care acum scapă de ei. „Big data reprezintă fluxuri gigantice care sunt complet incontrolabile și de neînțeles”, subliniază Louradour. Principiul învățării profunde(deep learnig) este de a programa o mașinărie pentru a învăța din greșeli și a merge mai departe.

Dar acum deviază de la ceea ce era programată să facă și –cel mai mare pericol –  ajunge la rezultate proprii. Pentru că inteligența artificială nu funcționează ca și creierul nostru. Big Data prinde la un moment viață și ne scapă din control.

author avatar
Radu Jacotă Redactor