AcasăDIVERSEBanii se prăbușesc. Criptomonedele își intră în drepturi?

Banii se prăbușesc. Criptomonedele își intră în drepturi?

Săptămâna trecută a fost un adevărat rollercoaster pentru piețele valutare.Oamenii sunt pregătiți pentru schimbare – iar criptomoneda are potențialul de a aduce această schimbare.

Unii analiști avertizează că lira sterlină și euro sunt blocate într-o „buclă a condamnării”. În același timp, dolarul american a crescut cu aproximativ 15% în acest an, ajungând la un maxim al ultimilor 20 de ani în raport cu un coș de valute.

Furtuna perfectă

Acest lucru împinge o economie globală deja supraîncălzită tot mai aproape de recesiune. Pe scurt, se pregătește o furtună perfectă.Forța dolarului poate fi explicată cu ușurință prin acțiunile Rezervei Federale a SUA, care a anunțat deja patru majorări ale ratei dobânzii.

Cea mai mare, o creștere de 0,75% în septembrie, a dus rata de bază actuală la 3,25%. Banca centrală a precizat că rămâne angajată să efectueze mai multe majorări pentru a combate inflația galopantă – indiferent de consecințe.Dar aceste consecințe sunt susceptibile de a fi grave, dacă nu chiar devastatoare.

Forța dolarului pune presiune asupra economiilor globale și trimite America – și, ulterior, restul lumii – mai aproape de recesiune.Credit Suisse plasează probabilitatea de recesiune în SUA la 30% în următoarele șase până la 12 luni, în timp ce unii cercetători avertizează că șansele unei recesiuni globale sunt acum de 98%.

Toate acestea fac ca argumentele în favoarea unei monede de rezervă globale independente din punct de vedere politic și economic să fie de necontestat.

Într-adevăr, situația actuală a fost prezisă de fondatorii Bitcoin în 2009, care au codificat în blocul de geneză al lanțului – primul bloc creat vreodată – un link către un articol de ziar despre primul plan de salvare bancară din Marea Britanie în timpul crizei financiare din 2008-2009.

Acești pionieri timpurii ai criptomonedelor știau că politica monetară adoptată în lumea dezvoltată nu va duce decât la o inflație galopantă care va duce la scăderea constantă a valorii monedelor fiduciare.Bitcoin s-a născut ca un activ independent de inflație, accesibil la nivel mondial, care nu putea fi manipulat și controlat de nicio țară, organizație sau persoană.

În primele zile, activul digital a fost comparat cu aurul pentru potențialul său de a deveni o acoperire împotriva inflației.Anul 2022 a pus la încercare această teorie, deoarece valoarea Bitcoin s-a prăbușit alături de alte active de risc.

Cu toate acestea, vedem acum cum Bitcoin își intră în drepturi, pe măsură ce cele mai mari monede fiat din lume se prăbușesc.

Noua ordine mondială

Volumele de tranzacționare au crescut brusc la sfârșitul lunii septembrie, investitorii grăbindu-se să vândă euro și lire sterline pentru Bitcoin, stimulați de temerile că banii lor fiduciari vor continua să își piardă valoarea.

Volumul zilnic de Bitcoin cumpărat în euro și în lire sterline a atins un maxim de 50.000 de BTC între 22 și 27 septembrie, potrivit companiei de cercetare a datelor privind criptomonedele Messari.

Între timp, volumele de tranzacționare BTC/GBP pe burse au crescut de peste 10 ori față de media lor istorică, ajungând la 881 de milioane de dolari pe 26 septembrie.

Prin urmare, lumea este pregătită pentru o monedă de rezervă globală care nu poate fi manipulată prin intervenția guvernului.

Oamenii nu mai doresc ca viitorul lor financiar să fie în mâinile băncilor centrale. Ei sunt pregătiți pentru schimbare – iar criptomoneda are potențialul de a aduce această schimbare pentru mase.

Poate că nu va fi vorba de Bitcoin, dar bazele unei noi ordini mondiale sunt puse chiar în acest moment, susține Stefan Rust, fondatorul companiei de dezvoltare blockchain Laguna Labs.

“Niciodată nu a existat un moment mai clar pentru apariția unei metode de plată și de stocare a valorilor descentralizate, agnostice din punct de vedere politic, rezistente la inflație și cu adevărat globale. Este timpul ca monedele digitale să își arate adevărata valoare”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor