AcasăDIVERSEBanii cash, din nou la putere?

Banii cash, din nou la putere?

Vechea sintagmă „cash is king” a părut ca o relicvă din altă lume în ultimii 12 ani, deoarece ratele dobânzilor au ajuns la cel mai scăzut nivel și au rămas acolo.

Speranțele de revenire a numerarului au fost zădărnicite în mod repetat de băncile centrale, care au redus ratele la primul semn de probleme economice și au susținut acțiunile cu pachete de stimulare nesfârșite.

În prezent, politica monetară s-a schimbat dramatic, băncile centrale devenind mai dure, într-o încercare disperată de a limita inflația pe care au declanșat-o prin politicile de relaxare monetară.

Obligațiunile cu risc presupus scăzut s-au prăbușit, cu o scădere a prețurilor de 11,6% în acest an, în timp ce Bitcoin e în declin, iar aurul și-a pierdut strălucirea. Numerarul s-a întors, dar ar trebui să deținem mai mulți bani lichizi?

“Banii deținuți în numerar își pierd în continuare valoarea în termeni reali și destul de rapid”, răspunde Laith Khalaf, șeful analizei investițiilor la AJ Bell.

„Numerarul este regele pentru banii pe termen scurt, dar este încă supus ravagiilor inflației cu două cifre de astăzi”, adaugă el.

Cu toate acestea, dacă băncile centrale continuă să înăsprească politicile monetare, ratele de economisire trec de 5% și 6%, iar inflația scade, numerarul ar putea deveni mai atractiv.

Economiștii se află în fața unei alegeri dificile: ar trebui să se blocheze astăzi într-o ofertă de cumpărare optimă sau să aștepte ca ratele să crească?

Amânarea are pericolele sale, susține Derek Sprawling, director de economii al băncii Paragon Bank din Marea Britanie.”S-ar putea să vă treziți așteptând o rată care s-ar putea să nu apară niciodată, pierzând în același timp șase luni de rate apropiate de eventualul vârf”.

Dolarul este rege!

Investitorii internaționali se confruntă cu o altă provocare, deoarece monedele majore, precum euro, lira sterlină și yenul japonez, se prăbușesc în raport cu dolarul american.

“Numerarul nu este rege. Dolarul american este rege. Este acum singurul activ de refugiu sigur care oferă atât valoare, cât și randamente mai mari. Modalitatea ușoară și sigură de a genera randamente este de a deține active în dolari americani, deoarece acest lucru vă protejează împotriva riscului și a volatilității”, subliniază Chaddy Kirbaj, director executiv la Swissquote Bank.

Dolarul este moneda de rezervă la nivel mondial, ceea ce îl face un refugiu natural în vremuri dificile, în timp ce majorările de dobândă ale Fed înseamnă că investitorii obțin un randament mai bun pentru activele denominate în dolari.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.202 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger