AcasăDIVERSEBăncile, noii jucători cheie în politicile climatice

Băncile, noii jucători cheie în politicile climatice

Temperaturile cresc și există mult de lucru pentru a evita rezultatele dezastruoase. Europa se uită acum la marile instituții financiare, ca  o cale rapidă și ușoară pentru a face schimbarea.

Este posibil ca directorilor din industrie să nu le placă, dar băncile sunt atât o modalitate eficientă de a crește costul carbonului, cât și de a se asigura că toate companiile își dezvăluie corect emisiile. Guvernele pot determina băncile să facă activitatea de supraveghere pentru ele.

Băncile sunt deja utilizate în scopuri politice și sociale, în special cu normele SUA privind spălarea banilor, combaterea  finanțării  terorismului și pentru a contracara activitățile persoanelor și grupurilor periculoase din punct de vedere politic.

Finanțele, baza deciziilor politice

Finanțele stau la baza deciziilor politice, notează Bloomberg, iar băncile pot fi controlate relativ ușor. Sistemul este o fereastră unică și eficientă către economie și este deja atent monitorizat și reglementat.
Pe plan climatic, ideea este de a face băncile să se gândească mult mai mult la ce tip de companii împrumută și cu ce cost.

Multe bănci au încetat deja să finanțeze centralele electrice pe cărbune, dar testele de stres care implică riscuri legate de climă – vor duce la cerințe mai mari de capital – pot contribui la creșterea costurilor de finanțare, care ar trebui să sprijine activitatea de afaceri mai curată și să descurajeze practicile murdare din toate industriile.

Autoritatea bancară europeană a declarat săptămâna trecută că se așteaptă ca băncile să ia în serios reglementări de mediu mai stricte.

Următoarele teste de stres din zona euro vor dezvălui câtă importanță ar putea provoca riscurile climatice în planurile de împrumuturi.

Este o problemă grea și costisitoare pentru industrie, dar este inevitabilă –   guvernele și-au dat seama că acțiunea prin sistemul financiar este utilă atât din punct de vedere economic, cât și politic.

Alegătorilor nu le plac impozitele suplimentare, în timp ce  furnizorii de energie avertizează despre creșterea prețurilor. Poluarea și utilizarea ridicată a combustibililor fosili vor duce la costuri mai mari pe termen lung.

Există încă o dezbatere de făcut. Unii bancheri preferă tarifarea carbonului, care afectează toate industriile. Schemele de tranzacționare a emisiilor sau creditele de carbon sunt printre modalitățile de a face acest lucru

Guvernele ar trebui, de asemenea, să păstreze controlul asupra companiilor pentru a se asigura că utilizează corect aceste instrumente și suportă costurile corecte.

Folosirea industriei bancare  ar putea fi mai eficientă în lupta împotriva schimbărilor climatice decât ezitarea unor politicieni de a impune noi reglementări și taxe.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
95 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger